Pátek, 26. dubna 2024

Bochemie zrecykluje palivo z raket NATO

V bývalém muničním skladu se ročně zpracuje 1600 tun paliva. Krajský úřad provoz schválil, lidé v obci přestali protestovat.

Bochemie zrecykluje palivo z raket NATO

Závod na recyklaci nepoužitelného raketového paliva chce u obce Vlachovice na Zlínsku vybudovat společnost Bochemie. Jde o investici za 100 milionů korun. V závodě se bude recyklovat palivo z vojenských raket států NATO, které má prošlou lhůtu použitelnosti. Ročně zhruba 1600 tun materiálu, což by znamenlo zhruba dvě nákladní auta denně. "Investice se navrátí už za několik let," uvedla mluvčí Bochemie Eva Kijonková.

Firmě radí akademici

Recyklace raketového paliva je součástí rozvojových projektů Bochemie, orientovaných na ekologii. Náměty firmě pomáhá hledat stálý sbor poradců z řad akademiků, jako jsou předseda Akademie věd Jiří Drahoš či Kamil Wichterle z ostravské univerzity.

Záměr firmy recyklovat prošlé palivo do raket (které se jinak musí neekologicky spalovat) byl zveřejněn před šesti měsíci a vzbudil tehdy odpor obyvatel obce. Petici proti přestavbě bývalých muničních skladů na provoz recyklující raketové palivo podepsalo více než tisíc lidí. Projekt Bochemie ale nyní získal souhlas Krajského úřadu ve Zlíně i souhlasné stanovisko procesu EIA, podle něhož provoz závodu neovlivní životní prostředí. "Pokud investor dodrží pětadvacet podmínek, uvedených v našem stanovisku, nebude obyvatelům hrozit žádné nebezpečí," shrnul mluvčí kraje Milan Plesar.

Projekt Bochemie si lidé zpočátku spojovali s radioaktivitou, rakovinou a chemickým znečištěním životního prostředí. Většina obyvatel obce se ale po udělení povolení proto s budoucím provozem nakonec smířila. "V obci už se to moc neřeší. Fámy o radioaktivitě, rakovině a výbušnosti firma přesvědčivě vyvrátila. V provozu navíc najde zaměstnání 30 lidí z obce," uvedla Kijonková. "Nezbývá nám než to respektovat. Určitě budeme dál aktivní a budeme pečlivě kontrolovat, jestli je všechno tak, jak má být," uvedl Rostislav Kašša, předseda sdružení Za zdravé Valašsko, jež iniciovalo nesouhlasnou petici.

Do provozu příští rok

Bochemie nyní připravuje dokumentaci pro stavební povolení, provoz chce zahájit v příštím roce.

Jedna raketa obsahuje podle velikosti a doletu 50 až 150 kilogramů tohoto paliva. Do Vlachovic se bude svážet ze skladů NATO v zemích EU. Palivo s prošlou lhůtou použitelnosti se do závodu bude vozit v pevných blocích nebo ve směsi podobné surové gumě. Skládá se z chloristanu amonného, hliníku, gumy a vody. Na tyto složky, které jsou surovinou pro jiné výroby, se bude dělit v zařízení, které Bochemie vyvinula.

Firma je také výrobcem čisticích a dezinfekčních prostředků značky SAVO, jejím majitelem je Benson Oak Capitals Gabriela Eichlera.

Bochemie v číslech

1,75

miliardy korun je odhad letošních tržeb skupiny Bochemie, oproti loňsku mají být tržby vyšší o 16 procent.

730

lidí pracuje v celé skupině Bochemie, která má centrálu v Bohumíně v České republice a pobočky na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a v Rusku.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů