Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na trhu obnovitelných zdrojů je biomasa na vzestupu

Podle studie společnosti KPMG se počet realizovaných transakcí na globálním trhu obnovitelných zdrojů za první čtvrtletí tohoto roku meziročně více než zdvojnásobil. Tento vývoj podporují zejména státní pobídky.

Na trhu obnovitelných zdrojů je biomasa na vzestupu

Po předchozím útlumu v sektoru výroby energie z obnovitelných zdrojů došlo během prvních tří měsíců roku 2010 globálně k pozitivnímu obratu. Vyplývá to z průzkumu, který provedla celosvětová síť poradenských společností KPMG mezi 250 vrcholnými představiteli působícími v této oblasti. Počet transakcí uzavřených v prvním čtvrtletí roku 2010 (150) se proti stejnému období roku 2009 zvýšil dvaapůlkrát (61). Více než polovina respondentů proto předvídá, že díky celkově příznivé situaci v sektoru by se v příštích 18 měsících mohla aktivita na trhu fúzí a akvizic zvýšit. Rok 2010 by tak mohl patřit k těm silnějším.

Za více než dvojnásobným nárůstem počtu realizovaných transakcí v oblasti fúzí a akvizic na trhu obnovitelných zdrojů stojí zejména státní pobídky. Vlády jednotlivých států v rámci svých plánů na ochranu klimatu výrobcům poskytují například granty nebo garantují výkupní ceny energie: "Konkrétně v České republice jsou výkupní ceny za odebranou energii z fotovoltaických zdrojů díky vládním pobídkám jedny z nejvyšších v Evropě," komentuje situaci Martin Mašát, ředitel v oddělení Transakce a restrukturalizace ve společnosti KPMG Česká republika.

Solární energie, nebo biomasa?

Podle počtu uskutečněných transakcí v oblasti fúzí a akvizic na trhu obnovitelných zdrojů nadále vede výroba solární energie, kterou následuje energie větrná. Uzavřené transakce v rámci obou jmenovaných představovaly v roce 2009 rovných 50 procent z celkově 300 uskutečněných transakcí.

Naopak z hlediska atraktivity jednotlivých subsektorů si v průzkumu KPMG výrazně polepšila výroba energie z biomasy. Té tak se podařilo celosvětově dohnat úroveň zájmu o výrobu solární energie a energie z pobřežních větrných elektráren.

Nenaplněná očekávání

Co se naopak v meziročním srovnání nezměnilo, je výrazný nepoměr ceny za uzavřenou transakci, kterou na jedné straně očekávají prodávající a na straně druhé kupující. Mnoho hráčů na trhu a finančních investorů totiž předpokládá, že se v roce 2010 navýší jak ceny v rámci ocenění podniků, tak i objemy uzavřených obchodů. Otázka cen za uzavřené transakce však bude pravděpodobně nadále problematická - v současné době se totiž ceny u uzavřených transakcí pohybují přibližně na devítinásobku historického údaje o zisku před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA).

Přes dvě třetiny respondentů však přesto neočekávají, že by za společnosti či projekty ze sektoru výroby energie z obnovitelných zdrojů, které získají v rámci fúze či akvizice, zaplatili více než pětinásobek EBITDA.

"V České republice se například momentálně prakticky neobchoduje s projekty, u nichž není dostatečná míra jistoty, že se dokončí ještě v letošním roce. Důvodem je momentální nejistota panující v rámci tarifů na příští rok. Vzhledem k technologickým a dalším lhůtám tak lze očekávat, že obchodování s nedokončenými projekty na nějaký čas zamrzne. Nicméně lze očekávat náběh transakcí s již hotovými fotovoltaickými elektrárnami, tak jak jich bude v nejbližší době skokově přibývat," komentuje situaci na domácím trhu Martin Mašát.

Financování zdrojů zelené energie

Přestože banky celkově zaujímají k sektoru obnovitelných energií pozitivní postoj, dostupnost financování pro projekty či transakce se naopak v průběhu loňského roku snížila. To se domnívá více než 50 procent dotazovaných. Za touto skutečností se skrývá nejen výrazný nárůst marží (od roku 2007 přibližně třikrát vzrostly), ale i pomalejší růst trhu dluhového financování a zároveň neustále rostoucí požadavky sektoru na externí financování.

Na tento fakt opět reaguje Martin Mašát: "Získat financování pro kvalitní projekt nebylo donedávna v České republice obtížné. Obezřetné banky nicméně momentálně začínají ustupovat od financování projektů, u nichž nelze spolehlivě doložit termín dokončení ještě v letošním roce."

Očekávaný vývoj dění kolem obnovitelných zdrojů energie

Většina hráčů na trhu spolu s investory očekávají, že v roce 2010 zvýší ocenění společností, a to z důvodu rostoucího konkurenčního boje o akviziční cíle. Letos by se také měly zlepšit podmínky pro financování transakcí, čímž by se měla v konečném důsledku posílit aktivita na trhu fúzí a akvizic ze strany zájemců. Mezi ně budou nejprve patřit finančně silné firmy s mezinárodním přesahem, které budou moci uzavírat transakce, aniž by si musely obstarávat potřebné prostředky prostřednictvím dluhového financování.

ZDROJ: FINANČNÍ MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů