Pátek, 19. dubna 2024

Chemický průmysl přijde rozvoj solárních zdrojů na dvě miliardy

Chemický průmysl přijde rozvoj solárních zdrojů na dvě miliardy

Rozvoj solárních elektráren v České republice, který zřejmě výrazně zdraží od ledna elektřinu, bude mít v příštím roce dopad na chemický a rafinérský průmysl ve výši dvou miliard korun. ČTK to sdělil ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák. Na zdražování elektřiny v důsledku vyššího příspěvku na obnovitelné zdroje se připravují také hutnické podniky a další zástupci českého průmyslu. Odborníci odhadují zdražení elektřiny pro domácnosti příští rok v důsledku rozvoje fotovoltaických elektráren kolem deseti procent a pro podniky ve výši zhruba 15 procent.

Svaz chemického průmyslu (SCHP) podle Nováka dokončil šetření mezi svými členy, na základě kterého vyčíslil dopad příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů v příštím roce na český chemický průmysl ve výši dvou miliard korun.

"Vycházíme z poměrně optimistického scénáře navýšení poplatku za obnovitelné zdroje na 500 Kč za megawatthodinu. Různé analýzy hovoří o navýšení až na 800 Kč/MWh. Takové navýšení ceny by znamenalo nárůst nákladů spojených s podporou obnovitelných zdrojů v chemickém a rafinérském průmyslu až o tři miliardy korun," uvedl Novák. Příspěvek na obnovitelné zdroje, který tvoří část ceny za elektřinu, v letošním roce činí 166 Kč/MWh.

Stát v současné době hledá způsoby, jak růst cen elektřiny v příštím roce omezit. Podle Nováka by nejefektivnější řešení přinesla dohoda s nejvýznamnějšími hráči energetického trhu, aby omezili své investice do fotovoltaiky. Mezi podniky, které významným způsobem investují do solárních zdrojů, patří mimo jiné společnost ČEZ, která plánuje do konce roku připojit fotovoltaické elektrárny o výkonu zhruba 100 MW.
"Již nyní se ukazuje, že k navýšení ceny elektrické energie bezpochyby dojde," uvedl Novák. "V současné době je proto třeba pokusit se minimalizovat tento nárůst, protože i přes veškeré snahy se většině výrobců nepodaří absorbovat růst ceny elektrické energie, což povede k nárůstu ceny konečných výrobků a omezení konkurenceschopnosti českého průmyslu," dodal. Celkový dopad na český průmysl by v tomto směru mohl dosáhnout až 40 miliard korun, dodal.

Vyšší cena elektřiny v příštím roce zatíží také další energeticky náročné výroby. Na zdražování elektrického proudu v příštím roce se intenzivně připravují české železárny a hutě. "Firmy ještě zpracovávají vlastní odhady, ale je jasné, že vyšší ceny elektřiny ocelářství příští rok zasáhnou," uvedl Petr Ambrož z Hutnictví železa, které sdružuje hutnické společnosti jako ArcelorMittal Ostrava, Evraz Vítkovice Steel nebo Třinecké železárny. Ceny hutních výrobků podle Ambrože v letošním roce rostou jen pomalu a firmy tak příští rok nečeká lehké období.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška firmy náklady spojené se zdražením elektřiny částečně přenesou na konečné spotřebitele ve formě zdražení výrobků a služeb. U exportních zakázek se ale podnikům sníží ziskovost a tím i vlastní zdroje pro budoucí investice. "Fotovoltaika v tomto rozsahu českou ekonomiku nepoloží, vytváří ale nežádoucí efekty," uvedl Sobíšek.

Mnozí zástupci českého průmyslu navrhují, aby stát kompenzoval náklady na elektřinu z prodeje emisních povolenek za desítky miliard korun. V současnosti stát energetickým firmám rozdává povolenky zdarma.
Zdražení elektřiny pro příští rok se bude odvíjet od množství solárních zdrojů, které se stihnou připojit do konce letošního roku. Na začátku září v Česku fungovaly fotovoltaické elektrárny o výkonu téměř 700 megawattů, do konce roku se však odhady připojeného výkonu pohybují od 1200 MW do více než 2000 MW.
Podle odhadů vlády by zdražení elektřiny pro domácnosti mělo příští rok činit zhruba osm procent a pro podniky asi 15 procent. Podle šéfa Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta elektřina pro domácnosti může příští rok zdražit zhruba o 12 až 14 procent. Zástupci fotovoltaického průmyslu odhadují zvýšení ceny na pět procent, elektrárenská společnost ČEZ zhruba na 15 až 18 procent.

V rámci opatření, která mají omezit zdražování elektřiny v důsledku rozvoje solárních elektráren, zrušila vláda od příštího roku podporu slunečních zdrojů postavených na volných plochách. Ruší fotovoltaickým elektrárnám také osvobození od daně z příjmů a sníží se odpisová výhodnost technologické části elektráren. Energetický regulační úřad se chystá od příštího roku snížit výkupní ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů o zhruba polovinu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů