Čtvrtek, 28. března 2024

Exkurze do provozů na zpracování odpadů

Exkurze do provozů na zpracování odpadů

Vážení pedagogové,

letošní školní rok bude již třetím v pořadí, kdy budete moci pro své žáky díky finanční podpoře Magistrátu hlavního města Prahy a autorizované obalové společnosti Ekokom využít nabídky exkurzí do provozů zpracovávajících odpady. Pokračuje tak příznivý trend moderní výuky, která má být názorná a zaměřená na osobní prožitek žáků.

Vtomto katalogu naleznete řadu možností, jak v praxi vhodně demonstrovat probírané učivo týkající se moderního zacházení s odpady se zaměřením na recyklaci nebo jiné využití. Naleznete zde i nabídku exkurze do čistíren odpadních vod, kde se mohou žáci seznámit s procesem čištění vody a způsoby, jak lze naložit s takto získanými odpady. Úmyslně kontrastně se pak jeví exkurze na skládky odpadů, jejichž zařazením chceme žákům formou srovnání prezentovat, jaké limity tento způsob má a jaké nevýhody s sebou oproti jiným řešením přináší. Tento komplexní pohled by pak měl žáky inspirovat k zamyšlení nad tím, který způsob nakládání s odpady je nejefektivnější.

Exkurze na území hlavního města Prahy zajistíme včetně objednání v provozu, organizace vlastní akce, lektora a dodání výukových materiálů. Doprava je pro školy individuální s využitím MHD.

Pro exkurze v mimopražské lokalizaci bude navíc zdarma zajištěna autobusová doprava. Exkurze jsou tedy bezplatné s výjimkou drobného vstupného vybíraného v několika málo provozech. Většinou je vstupné spojeno s malým dárkem, který děti obdrží. Informace naleznete vždy u každého konkrétního katalogového listu exkurze.

Novinkou v letošním pojetí je rozšíření programu i na střední školy. Nabídky tak mohou využít pražské základní školy, víceletá gymnázia i všechny typy středních škol.

Další novinkou je, že exkurze budou realizovat ve spolupráci dvě organizace zaměřené na ekologickou výchovu, tj. Ekodomov a Ekocentrum Koniklec, což přináší zkvalitnění služeb i rozšíření nabídky provozů. Prosíme, objednávejte danou exkurzi výhradně na příslušném kontaktním mailu nebo telefonu. Pokud si vyberete více exkurzí různých organizací, je nutno objednávku učinit zvlášť u každé organizace. Věříme, že tento způsob výrazně nesníží komfort při provádění objednávky. Ke každému provozu byly také nově zpracovány pracovní listy, které budou sloužit Vám, pedagogům, pro další orientaci vproblematice a jako pomocný výukový materiál.

Vzhledem k předchozím zkušenostem z realizace exkurzí a v rámci úspory času a ochrany životního prostředí (souvisejícího s dopravou aurobusem) navrhujeme navštívit dvě exkurze v jednom výjezdu ze školy. Tyto balíčky exkurzí jsou vhodné pro 2. stupeň ZŠ a SŠ. Z jednotlivých exkurzí uvedených v sekci "Balíčky exkurzí" si můžete pro své žáky vytvořit vhodně tématicky kombinovanou akci.

Přejeme Vám hodně zdaru ve výuce a těšíme se na setkání s Vámi.

Ing. Alena Přibáňová, Ekodomov

MUDr. Hynek Jebavý, Ekocentrum Koniklec

Související odkazy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů