Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Americká vláda včera zrušila moratorium na hlubokomořskou těžbu ropy. Opatření bylo vyhlášeno kvůli ekologické katastrofě v Mexickém zálivu a původně mělo platit do konce listopadu. Zrušení moratoria ale neznamená, že těžební práce budou okamžitě obnoveny. Vláda totiž vyžaduje, aby napřed ropné firmy získaly nová těžební povolení, pro která je třeba splnit přísnější bezpečnostní kritéria, uvedla agentura AP.

Chcete nekoho potesit hezkym darkem? Chcete neco neobycejneho? Internetovy obchod Hnuti DUHA nove nabizi hracky se srdcem a dusi, ktere potesi nejen deti. Nedavno jsme zacali spolupracovat s obcanskym sdruzenim Prah, ktere pomaha dlouhodobe dusevne nemocnym, aby se zaclenili do spolecnosti. Provozuje terapeuticke a chranene dilny, kde jeho klienti vyrabi originalni hracky ci textilni vyrobky usite z darovanych latek. Vyberte si a udelate radost nejen sobe. Navstivte nas obchod na: obchod.hnutiduha.cz

U nizozemských břehů se dnes srazila kyperská kontejnerová loď s řeckým tankerem, ze kterého podle nizozemské agentury ANP začalo vytékat do moře silně hořlavé palivo. Nikdo prý nebyl zraněn.
Nehoda se stala asi 30 kilometrů od pobřeží u Haagu. V boku tankeru, který přepravuje letecké palivo, zůstal po srážce otvor o velikosti pět krát šest metrů, upřesnila ANP.
Mluvčí pobřežní hlídky Peter van Oorschot srážku potvrdil a dodal, že posádku tankeru tvoří 25 osob. Na místo neštěstí vyrazila záchranná plavidla.
Na kontejnerové lodi je podle agentury Reuters 12 lidí.

Prezident Václav Klaus v úterý pojede na pracovní návštěvu Velké Británie. Kromě setkání s ministrem zahraničí Williamem Haguem má v plánu také schůzku s bývalou premiérkou Margaret Thatcherovou. Hrad to včera oznámil na webové stránce www.klaus.cz. Na programu jednodenní cesty má Klaus také setkání s bývalým ministrem financí Nigelem Lawsonem. Podobně jako při dalších zahraničních cestách Klaus návštěvu Londýna využije i k tomu, aby se vyjádřil na téma globální oteplování. S přednáškou k této otázce vystoupí v nadaci The Global Warming Policy Foundation. Klaus Británii ve své prezidentské funkci navštívil už několikrát. Naposledy tam byl loni v listopadu.

ČEPS investuje. Provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS chce investovat zhruba 3,3 miliardy korun do rekonstrukce a rozšíření přenosové sítě u obce Kočín nedaleko Temelína. Síť bude posílena, aby vyhověla požadavkům plánované dostavby Temelína.

Nestor Kea na Břeclavsku. Firma Nestor Kea chce v obci Krumvíř na Břeclavsku do dvou let postavit bioplynovou stanici na výrobu bioplynu z kukuřičné a travní siláže a chlévské mrvy za 70 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů