Čtvrtek, 25. dubna 2024

Enel zahájil nabídku akcií divize Enel Green Power

Enel zahájil nabídku akcií divize Enel Green Power

Italská energetická skupina Enel SpA zahájila primární nabídku akcií (IPO) své divize obnovitelných zdrojů Enel Green Power (EGP). Prodejem cenných papírů chce italský podnik získat 2,4 až 3,4 miliardy eur (58,8 až 83,3 miliardy Kč), což by z nabídky učinilo největší IPO v Evropě za poslední tři roky.

Enel nabídne maximálně 1,63 miliardy akcií EGP. To znamená, že firma je ochotna prodat jen třetinu divize, respektive 32,5 procenta akcií. Cena za jednu akcii by se měla pohybovat od 1,8 do 2,1 eura. To je trochu méně, než se čekalo, protože předběžné pásmo bylo stanoveno na 1,9 až 2,4 eura za kus.

Enel je nejzadluženější energetickou skupinou v Evropě. Plán prodeje divize se rozhodl realizovat navzdory tomu, že zájem o investice do obnovitelných zdrojů energie v poslední době poněkud vázne. Nejasná je ale i budoucnost některých štědrých subvencí, kterých se firmám z tohoto oboru v minulých letech dostávalo.

Podle instalované kapacity je Enel největší elektrárenskou společností v Itálii a druhou největší v Evropě. Prioritou firmy je omezit zadlužení, a zabránit tak snížení ratingu, které může skupině hrozit právě kvůli dluhům. Firma teď plánuje prezentaci, na které bude investorům vysvětlovat přednosti nabízené investice.

Enel celou divizi EGP ohodnotil na devět až deset miliard eur. Zmíněných 32,5 procenta akcií prodá jen za předpokladu, že o ně bude značný zájem, a firma tedy uplatní takzvanou greenshoe opci. To je právo na prodej dalších akcií po skončení akce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů