Pátek, 29. března 2024

Jak nejlépe oslavit Den stromů? Více si všímat zeleně ve svém okolí

Jak nejlépe oslavit Den stromů? Více si všímat zeleně ve svém okolí

Jen pokud budeme věnovat náležitou pozornost stromům a jejich ochraně, budeme se moci dlouho těšit z jejich krásy a užívat jejich služeb. Každý z nás přitom může k ochraně stromů přispět tím, že si jich bude více všímat a vědět, kam se obrátit se žádostí o radu či pomoc. Právě na dnešek - 20. říjen - připadá Den stromů, který se ve světě slaví již více než sto let. Se začátkem sezóny, kterou často provází zbytečné kácení stromů, nabízí Arnika občanům služby své bezplatné poradny. V případě neoprávněného kácení je možné se obrátit na Českou inspekci životního prostředí, která má pravomoc ničení zeleně zabránit a také tak již v mnoha případech učinila.

"Toto téma je aktuální nejen proto, že slavíme Den stromů, ale také kvůli tomu, že vzhledem k pokročilému podzimu už nastává období vegetačního klidu, kdy dochází nejvíce ke kácení. Každý rok jde o řadu pokusů kácet zbytečně zdravé stromy, ať už je to kvůli výstavbě nebo pohodlnosti správců ulic či silnic, kteří nechtějí stromům věnovat potřebnou péči," říká Martin Skalský, vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. Často se stromy podaří zachránit jen díky aktivitě místních občanů, kteří na problém upozorní a stromy hájí.

Jediný průměrně vzrostlý listnatý strom vyprodukuje za plného osvětlení zhruba 1000 litrů kyslíku za den. Stromy pohlcují prach, fungují jako klimatizační zařízení a zlepšují podmínky pro život v zastavěném prostředí měst. "To jsou služby, které nemůžeme nahradit. Proto si musíme vážit stromů nejen ve volné krajině, ale zejména ve městech, kde nám pomáhají udržovat prostředí příjemné a kvalitní pro život a zčásti kompenzují znečištění ovzduší způsobené dopravou, topením či průmyslem," zdůraznil Martin Skalský z Arniky.

Arnika poskytla jen v loňském roce 350 bezplatných konzultací o stromech a řešila desítky různých kauz po celé republice. Na internetu lidé najdou rady, kam se obrátit v případě ohrožení zeleně a jaké jsou možnosti nápravy (1). I v případě, že bylo uděleno povolení, je možné přezkoumat jeho oprávněnost. To právě může učinit Česká inspekce životního prostředí. Díky její činnosti se v minulosti podařilo například zachránit zdravé stromy v Ostravě-Porubě, v Třešti nebo v Obyčtově na Českomoravské vrchovině.

Pro inspekci je ochrana dřevin jednou z nejrozsáhlejších agend a kromě nepovoleného kácení a významného poškozování stromů se často při své kontrolní činnosti setkává s případy, kdy povolení ke kácení trpí tak závažnými nedostatky, že je ve skutečnosti nezákonné. "Proto uplatňujeme svoji kontrolní pravomoc i vůči povolujícím orgánům ochrany přírody. Velmi často jsme na podivné kácení zdravých stromů upozorňováni občany, kterým není lhostejné, co se kolem nich děje. Rozsáhlé kácení totiž způsobuje dlouhodobě snížení kvality životního prostředí pro obyvatele," upozorňuje Ing. Tomáš Mařík z České inspekce životního prostředí, který se dlouhodobě věnuje ochraně dřevin. Alarmující jsou podle něj nevhodné zásahy do dřevin ve městech se zvýšeným znečištěním polétavým prachem, jako jsou Ostrava, Praha nebo Ústí nad Labem, kde inspekce řeší v posledních letech několik vážných případů.

Poznámky:

(1) Přehledné schéma je k dispozici zde: www.stromy.arnika.org/index.php?cmd=show&imageID=50776&title=

Z webu Arniky lze poslat podnět na inspekci: www.stromy.arnika.org
Na webu Arniky mohou lidé také popsat svou zkušenost: www.stromy.arnika.org
Více informací: www.stromy.arnika.org

O Dni stromů
Myšlenka slavit Den stromů vznikla na konci 19. století v Nebrasce ve Spojených státech Amerických. Datum oslav se liší podle klimatických podmínek v jednotlivých zemích a s tím související doby, která je nejvhodnější pro výsadbu stromů.
Více: www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů