Sobota, 20. dubna 2024

Ekocentrum Most nabízí školám bezplatné výukové programy

Ekologické centrum Most v novém školním roce opět nabízí výukové programy pro školy. Semináře kladou důraz na učení prožitkem a žáci si při nich nově získané poznatky ihned vyzkouší v poutavých aktivitách. Poznají, že ekologie není černobílá a neodmyslitelně k ní patří také diskuze a kritický úsudek.

Ekocentrum Most nabízí školám bezplatné výukové programy

Mezi oblíbené semináře ekologického centra Most patří například "Chemie a životní prostředí".

Ten vznikl z potřeby poskytnout veřejnosti objektivní informace o chemickém průmyslu, neboť na Mostecku je toto téma neustále aktuální. Žáci a studenti se zábavnou formou seznámí s produkty chemického průmyslu, jejich využitím ve všech oblastech lidské činnosti a denní spotřeby a samozřejmě také vlivem chemického průmyslu a samotných produktů na životní prostředí a lidské zdraví.

Tento program je podle věku žáků rozdělen na dva bloky. Žáci 7.-9. tříd se na 90 minut stanou "Experty na životní prostředí", zatímco středoškoláci budou srovnávat životní cykly výrobků z umělých a přírodních materiálů (blok "Bavlna nebo PES").

Díky podpoře Unipetrolu RPA jsou výukové programy od listopadu do konce roku 2010 školám poskytovány bezplatně.

Ekopublikace pro mladé


Mostecké ekocentrum si klade za cíl objektivně a zároveň poutavě přiblížit ekologii mladým lidem. S tímto záměrem vydalo dvě vzdělávací publikace, "Poznej vetřelce" a "Akta U".

Téma rostlinných invazí, na kterých je vysvětlena řada souvislostí z oboru ekologie, je nosným prvkem nové environmentálně vzdělávací publikace "Poznej vetřelce". Čtenáři se jejím prostřednictvím seznámí s invazními i s nepůvodními druhy, které se nechovají invazivně, ale i s původními druhy dřevin. S publikací je možné pracovat jak v hodinách přírodopisu, tak i ostatních předmětech. Hodí se pro školy, přírodovědné kroužky a pro všechny nadšené "budoucí botaniky". Publikaci lze velmi dobře použít rovnou v terénu, kde se jistě bude hodit samostatný doplněk, kterým je mapa městské zeleně Mostu s vyznačením vybraných druhů dřevin.

Publikace "Akta U" odhaluje řadu souvislostí vztahujících se k těžbě a využití uhlí ve vztahu k ochraně životního prostředí. Zábavnou formou se čtenáři dozví spoustu důležitých informací o těžbě uhlí, výrobě, distribuci a spotřebě elektrické energie a hlavních ekologických problémech, které s touto činností souvisejí. I tato publikace je vytvořena tak, aby pokryla tématické celky různých předmětů při práci ve třídě a zároveň potěšila i čtenáře - jednotlivce.

Průvodkyní po světě rostlin i uhlí v obou publikacích je čtenářům agentka Skákaliová alias žabka listovnice, se kterou čtenáři-agenti řeší detektivní záhady a zároveň se dozvídají stále nové užitečné informace.

Více informací získáte na emailové adrese ecmost@vuhu.cz, na webu www.ecmost.cz nebo na telefonu 476 208 706.

Mgr. Hana Holubová, poradce Ekologického centra Most

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů