Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ceny elektřiny na německé burze, od nichž se dosud odvíjely i ceny v Česku, jsou již o patnáct procent nižší než loni. Investiční banka Goldman Sachs na základě toho snížila odhad zisku energetické společnosti ČEZ pro následující roky.

Šéf šumavského parku rezignoval. František Krejčí odchází proto, aby nepřekážel ministerstvu životního prostředí při vytváření nové koncepce Národního parku a CHKO Šumava. Na jeho místo bude vypsáno výběrové řízení tak, aby nový ředitel nastoupil k 1. lednu, informovalo ministerstvo.

Díky hospodářské krizi loni stejně jako v roce 2008 poklesl tlak průmyslu a energetiky na životní prostředí, ubylo emisí z těchto zdrojů. Snaha o úspory v domácnostech ale vedla řadu rodin k používání levnějších paliv, což znamená, že kvalita ovzduší se v obývaných lokalitách výrazně nezlepšila. Meziroční nárůst počtu domácností používajících k vytápění tuhá paliva je jedním z nepříznivých zjištění Zprávy o stavu životního prostředí, kterou dnes projedná vláda.

Během příštích tří let vzrostou ceny tepla v řádu desítek procent. Kromě zdražování uhlí či nákupu emisních povolenek to způsobí také investice tepláren do splnění přísnějších emisních limitů. Včera to řekl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Poslední zpráva WWF o zdraví planety
Populace tropických druhů prudce klesají, zatímco nároky lidstva jsou až o 50 % vyšší, než je Země schopna unést - odhaluje Living Planet Report 2010 - významná zpráva o zdraví planety, kterou minulý týden zveřejnila WWF. Hodnotí i ekologickou stopu jednotlivých zemí - ČR je mezi nejhoršími. Shrnutí čtěte v naší tiskové zprávě na http://www.veronica.cz/?id=5&i=86, originální anglické znění je k dispozici na wwf.panda.org

Také letos proběhla v řadě Zdravých měst tradiční kampaň Dny zdraví, která informuje občany o tom, jak správně pečovat o své zdraví a předcházet zdravotním potížím. Do kampaně Dny zdraví se letos zapojilo 33 členů NSZM. Kampaň se zaměřuje na podporu zdraví v nejširším pojetí, podle kterého není zdraví jen absencí nemoci, ale stavem celkové fyzické, duševní a sociální pohody. Dny zdraví odborně zastřešuje Státní zdravotní ústav .
Přehled zapojených municipalit do kampaně Dny zdraví a přehled jejich aktivit naleznete na www.zdravamesta.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů