Čtvrtek, 25. dubna 2024

Oběti ekologické katastrofy v Maďarsku žádají odškodnění

Oběti ekologické katastrofy v Maďarsku žádají odškodnění

Oběti říjnové ekologické katastrofy v Maďarsku budou navzdory zákazu policie demonstrovat 19. listopadu u Devecseru na západě země. Chtějí tak dosáhnout rychlého a plného odškodnění za to, že jejich životní prostředí bylo znečištěno toxickým bahnem z prasklého odkaliště hliníkárny, uvedl dnes jeden z organizátorů Géza Csenki.
"Demonstraci uskutečníme. Žádáme naprosté odškodnění pro všechny. Naše životy byly zničeny, nyní chtějí omezit naše práva. Nenecháme je, aby si dělali, co chtějí, aby nás stáhli dolů," cituje jeho slova agentura MTI.
Policie odmítla demonstraci povolit, protože v oblasti Devecseru, který je jednou z obcí postižených katastrofou, platí dosud stav nouze. Vyhlášen byl až do konce roku. Oběti z Devecseru chtějí demonstrovat blízko obce, aby upozornili na svoje problémy.

Maďarská vláda v úterý uvedla, že do fondu pro odškodnění, který byl zřízen po katastrofě, bylo vloženo 1,2 miliardy forintů (přes 110 milionů korun). Distribuováno bylo ale jen 40 milionů forintů (zhruba 3,5 milionu korun), protože vláda chce nejprve vědět, jestli si oběti přejí zůstat v obnovených částech obcí zaplavených bahnem, nebo chtějí odejít.

"Nedostali jsme dost informací o podmínkách života v těchto místech v budoucnosti. Stát mám musí vyplatit plné odškodné a peníze pak může žádat, pokud bude chtít, od těch, kdo jsou za to odpovědni," řekl Csenki.

Čtvrtého října prasklinou v odkalovací nádrži hliníkárny v Ajce (asi 160 kilometrů západně od Budapešti) uniklo do okolí 800.000 kubických metrů toxického bahna. Červený kal kontaminoval plochu o rozloze 40 kilometrů čtverečních včetně několika vesnic (například Kolontáru nebo Devecseru); zcela zničil život v řece Marcal a částečně poškodil i druhou největší řeku v Evropě Dunaj. Zničeno nebo poškozeno bylo více než 350 domů, obyvatelé byli z území evakuováni.

Katastrofa označovaná za nejhorší svého druhu v Maďarsku, si vyžádala smrt deseti lidí; 150 osob utrpělo zranění. Škody se zatím odhadují v přepočtu na asi 1,7 miliardy Kč; odstraňování následků potrvá nejméně rok a bude stát téměř miliardu korun.

Příčinu ekologické katastrofy úřady nadále vyšetřují. Premiér Viktor Orbán i ekologové prohlásili, že jde o očividnou lidskou chybou. Podle Světového fondu na ochranu přírody nádrž netěsnila již několik měsíců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů