Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Správa Krkonošského národního parku začala před budovou ministerstva životního prostředí prodávat vánoční smrčky s certifikátem přírodě blízkého obhospodařování lesa. Jeden ze sedmi stovek stromků si koupil i ministr Pavel Drobil.

Rakouský ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich způsobil rozruch v médiích nevybíravými výpady proti velvyslanectví své země v Paříži. Své dostala i letecká společnost Air France. Měl prý "záchvat zuřivosti", že nestihl letecký spoj z Paříže do Mexika, a tak propásl zahájení ministerské části klimatické konference v Cancúnu. Vinu za to dává rakouským diplomatům ve Francii, protože prý měli linkový letoun do Mexika pozdržet, napsala včera agentura APA.

Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídal. Pavel Tunkl., tajemník Svazu dovozců automobilů.
OTÁZKA: Zůstává otázka zavedení >>šrotovného<< i nadále aktuální? Pro vysvětlení je nutné rozlišit dva pojmy. Šrotovné je krátkodobé opatření na podporu výroby v období hluboké recese. Obnova vozového parku probíhá v období tří až deseti let a je motivována zlepšením životního prostředí. Šrotovné bylo otázkou loňského roku. Domníváte se, že nastala vhodná doba k obnově vozového parku?
Všechny vyspělé evropské země v průběhu let 1996 až 2005 podporovaly výměnu starého vozového parku nadměrně zatěžujícího životní prostředí nebezpečnými emisemi. V Česku je zatížení emisemi dvakrát horší. Bez podpory obměny vozového parku, ať už fiskální nebo dotační, se situace výrazněji nezlepší.
Kompletní znění on-line rozhovoru najdete na Ekonom.cz

V pátek 3. prosince vstoupilo v platnost nařízení Evropské komise, jehož cílem je zabránit nelegální těžbě dřeva. Toto nařízení se zaměřuje na subjekty, které chtějí poprvé dovést dřevo nebo výrobky na evropský trh. Nařizuje povinnosti pro obchodníky, kteří musí nově doložit informace o tom, kde byl výrobek ze dřeva pořízen a komu byl prodán. Komise tak chce zabránit nelegální těžbě dřeva a nelegálnímu obchodu s ním. Cíloví spotřebitelé by neměli pocítit žádnou změnu, naopak budou moci mít možnost nakupovat produkty, které byly pořízeny z legálně vytěženého dřeva. České ministerstvo zemědělství uvádí, že by toto nařízení nemělo znamenat žádnou větší zátěž pro malé a střední firmy, které podnikají v této oblasti. Nařízení vejde v účinnost 3. března 2013 a do této doby je nutné přijmout prováděcí opatření. Stanovena budou především jednotná pravidla provádění systému náležité péče a jeho kontrola na úrovni členských států EU. Evropská komise zahájí jednání na toto téma na začátku příštího roku.

Směrnice o bateriích (2006/66/ES) usiluje o zlepšení vlivu baterií a akumulátorů na životní prostředí. Stanoví zvláštní pravidla pro uvádění baterií a akumulátorů na trh a pro sběr, zpracování, recyklaci a odstraňování odpadních baterií a akumulátorů. Zejména zakazuje uvádět na trh baterie a akumulátory, které obsahují rtuť a kadmium. Tento zákaz se uplatní při překročení stanovených limitů a podléhá mnoha výjimkám. Jedna ze zvláštních výjimek, jež je stanovena v čl. 4 odst. 3 písm. c) uvedené směrnice, se týká používání kadmia v přenosných bateriích a akumulátorech pro bezšňůrové elektrické nástroje. Tato výjimka je předmětem této zprávy.

Tento přehled byl vypracován Kanceláří Senátu, oddělením pro EU. Více informací o činnosti Senátu oblasti evropských záležitostí naleznete zde, přehledy dokumentů za jiná časová období zde. Jednotlivé týdenní reporty k nalezení zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů