Pátek, 29. března 2024

MfD: Premiér Nečas věděl o možné korupci již od října

MfD: Premiér Nečas věděl o možné korupci již od října

Premiér Petr Nečas věděl o podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí již dříve od šéfa fondu Libora Michálka, který na údajné korupční nabídky upozornil a nahrál je. Už 13. října poslal Michálek šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové žádost o schůzku s premiérem a o nasazení agentů, kteří by zajistili důkazy o korupci, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). "Po přečtení e-mailu jsem zavolal Pavlu Drobilovi a řekl mu, ať pošle pana Michálka ihned na policii," řekl MfD Nečas.

Místopředseda ODS Drobil ve středu kvůli kauze rezignoval na post ministra životního prostředí.

"Prosím o sjednání schůzky s panem premiérem, (...) a to ve věci součinnosti BIS při zajištění důkazů o korupci ze strany jednoho ze zaměstnanců Státního fondu životního prostředí," napsal Michálek. Nečas tvrdí, že jinak reagovat ani nemohl. "Já sám bych Michálkovi nemohl poradit nic jiného," uvedl. Podle něj neselhal Drobil, ale Michálek. Podle Transparency International přitom Michálek postupoval jediným možným způsobem, jakým se lze proti korupčním tlakům bránit.

Drobil podle MfD Michálkovi v reakci na jeho e-mail vynadal, že porušil "úřední subordinaci". Poté přece jen přišlo Michálkovi pozvání na úřad vlády, kde se sešel s ředitelem Lubomírem Poulem a řekl mu další podrobnosti. Schůzku mu Drobil opět vytkl. "Vyděsil jste úřad vlády. Protože opravdu není zvykem se takovýmhle způsobem bavit o lidech, kteří jsou tam stejně jako vy na základě politické nominace," řekl mu Drobil.

Drobil podle MfD žádal šéfa fondu Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. "Pokud máte něco, co dokazuje nějakou trestněprávní zodpovědnost, tak buď s tím zajděte na policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám úplně otevřeně," řekl na nahrávce Drobil. Pak už podle MfD na Michálka jen naléhal, aby záznamy zničil. Později mu za zničení nahrávek nabídl místo svého náměstka. "Pro mě dobrá a akceptovatelná varianta je, že mi půjdete dělat náměstka. Moje dobrá rada je: přineste mi to, zničte to a odpřisáhněte, že neexistuje nic jiného."

Podle Nečase je ale klíčové to, že zazněla výzva, ať nahrávky předá policii. Tvrzení, že Drobil po většinu nahrávky Michálkovi vysvětluje, že je nutné nahrávku zničit, označil za "velmi silnou dezinterpretaci".

V kauze jde mimo jiné o stamilionové částky, které podle Michálka chtěli pro ODS získat lidé ve vedení fondu z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Projekt za několik miliard má být financován z evropských fondů.

Získané prostředky měly podle Knetiga směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. "Na rovinu. Jsme domluveni s Ivanem Langerem, který má momentálně na starosti pokladnu ODS," říká na nahrávce Knetig. Podle Michálka chtěl Langer vytáhnout peníze i z fondu životního prostředí. "Knetig mi popisoval, jak na něj Langer tlačí. Očekával, že už z toho fondu něco bude a bylo by dobré to takzvaně rozpohybovat," řekl MfD Michálek. Langer podle MfD popírá, že by měl s financováním ODS cokoli společného. "Na to nemá cenu vůbec reagovat," řekl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů