Pátek, 29. března 2024

Kauza Drobil: ČSSD couvá z obřího tendru

ČSSD chce zrušit zakázku na čističku v Praze za 15 miliard VV stále neslíbili podporu vládě při hlasování o nedůvěře.

Kauza Drobil: ČSSD couvá z obřího tendru

Korupční kauza na ministerstvu životního prostředí může připravit Prahu o několik miliard korun. Pražští sociální demokraté totiž nechtějí podpořit patnáctimiliardový projekt čističky odpadních vod, kvůli kterému celá aféra vypukla.

Pokud by už vypsaná zakázka na vybudování pražské čističky zkrachovala, Praze by se rapidně snížila šance získat sedmimiliardovou dotaci z fondů Evropské unie.

Začátkem minulého týdne vyšlo najevo, že nejbližší poradce ministra životního prostředí Pavla Drobila Martin Knetig tlačil na ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby zmanipuloval zakázku na stavbu čističky. Michálek měl stavbu výrazně předražit. Několik set milionů pak mělo údajně putovat do pokladny ODS.

Předpokládaná cena zakázky je v první fázi šest miliard, celkem by měla vyjít až na patnáct miliard korun. "Názor ČSSD je dlouhodobě negativní. Pokud to bude možné, budeme prosazovat zrušení tohoto výběrového řízení," řekl HN Petr Hulinský, šéf pražských socialistů, kteří metropoli vládnou spolu s ODS.

Také pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS včera naznačil, že korupční aféra přináší rizika. Řekl, že se "obává dalších problémů". Nechal si proto zpracovat analýzu, která by měla pražským radním v příštích dnech napovědět, jestli a jak lze zakázku dokončit. Primátor Svoboda se ale včera postavil za Drobila, který kvůli skandálu nabídl ve středu rezignaci.

"Naprosto vylučuji jakoukoli možnost manipulace s evropskými prostředky," řekl včera Svoboda a poděkoval Drobilovi za pomoc.

Kauza Drobil ohrožuje čím dál silněji také vládu. Uvnitř koalice kvůli tomu panuje neklid a podezíravost. Lídři vládních stran včera celých šest hodin "obnovovali vzájemnou důvěru". Jednání mají pokračovat i dnes. "Situace je vážná," řekl včera večer John. Lídři Věcí veřejných také jako jediní nechtějí stále potvrdit, že v úterý podrží vládu při hlasování o nedůvěře, které vyvolala ČSSD.

Během víkendu totiž vyšlo najevo hned několik informací, které znesvářily především ODS a Věci veřejné. Minulý týden si véčkaři vymínili koaliční jednání. Chtěli od premiéra Petra Nečase vědět, proč podezření z korupčního jednání neřešil už v říjnu, kdy se na něj v této věci obrátil - tehdy ještě šéf fondu - Michálek.

Jenže v sobotu se ukázalo, že Michálek se ještě před tím sešel s ministrem vnitra a předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem. Ten ho ale místo na policii poslal za novináři a věc dál neřešil.

Nečas se navíc v pátek, před koaličním jednáním, sešel s policejním prezidentem Oldřichem Martinů a právě on mu předal informaci o schůzce Johna s Michálkem. Martinů přitom nyní čelí velkému tlaku Johna, který jej chce odvolat. Navíc předal informaci, která je součástí živého policejního spisu, a to Nečasovi, jehož roli v aféře policisté také vyšetřují.

AUTOR: Jan Kubita
AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů