Pátek, 19. dubna 2024

Nové obvinění: Dotace za úplatky

Týden po vypuknutí aféry na ministerstvu životního prostředí přichází další stížnost na úplatné úředníky.

Nové obvinění: Dotace za úplatky

Úředníci na ministerstvu životního prostředí zřejmě chystali machinace s udělováním evropských dotací. Řídící výbor Operačního programu životní prostředí totiž 11. listopadu náhle odložil osm projektů, na něž měly jít bruselské peníze. Podle zdrojů HN nebyl odklad nutný a šlo jen o to, vytvořit problémy, které by se za úplatu odstranily.

Někteří starostové obcí, jichž se projekty týkají, se obrátili na Sdružení místních samospráv - s obviněním, že byli vyzváni, aby dali odměnu členům řídícího výboru operačního programu. Tím si měli koupit souhlas s dotacemi.

"Jména konkrétních starostů vám říct nemůžu. Bojí se, že by už nikdy žádnou dotaci nedostali," říká předseda sdružení Josef Bartoněk. Podle něho přišli za starosty zástupci agentur, které zpracovávaly projekty, a slibovali, že za další peníze vše vyřeší. "Šlo o dvě agentury, ale ani tady vám jména nepovím," brání se Bartoněk.

Sdružení se kvůli podezření obrátilo na Státní fond životního prostředí i na ministerstvo. Avšak náměstek ředitele fondu Dušan Fibingr, který je teď kvůli kauze Pavla Drobila na nucené dovolené, stížnosti odbyl s tím, že hodnocení žádostí je dostatečně průhledné. Sám je přitom členem řídícího výboru operačního programu, tudíž i on o dotacích rozhodoval.

"Ano, tohle jsem slyšela. To byl také důvod, proč jsem řekla, že na příštím výboru žádosti zkrátka schválíme. V době, kdy já řídím fondy, jsou jakékoliv machinace absolutně vyloučené, to vzkazuji všem," uvedla náměstkyně ministra a šéfka výboru operačního programu Rút Bízková. Sama prý vyzvala starosty, aby jí okamžitě nahlásili každého, kdo by se nabízel, že zařídí schválení žádostí. S konkrétními jmény však nikdo nepřišel, starostové nešli ani na policii.

Oficiální důvody, proč výbor projekty odložil, jsou dva. Jednak prý bylo nutné nejprve zjistit, zda na ně zbudou peníze, jednak měly malé bodové hodnocení a nebylo jisté, jestli mají na dotace nárok. Druhý argument však podle Bízkové není zcela korektní. "To byly atypické projekty na pitnou vodu, a proto podle původních kritérií získaly málo bodů. Jenže to bylo tím, že byla špatně nastavena kritéria, která si s tímto zkrátka nedokázala poradit. Navíc jsme nevěděli, kolik peněz na ně bude. Mně přesto nepřišlo dobré je odkládat, nicméně hlasování rozhodlo jinak," říká Rút Bízková.

Kdy budou projekty schváleny, zatím není vůbec jisté. Řídící výbor měl rozhodnout před týdnem, kvůli aféře se ale verdikt odkládá až na začátek ledna.

Bývalý ministr Pavel Drobil do řídícího výboru operačního programu dosadil své nejbližší spolupracovníky. Poslal tam svého náměstka Tomáše Vrbíka, bývalého poslance, člena volebního štábu ODS a muže blízkého Ivanu Langerovi, či třeba Václava Planku, který pro něho už v Ostravě pracoval jako asistent. Mezi členy výboru je pak několik poslanců. Ostatní jsou vysoce postavení státní úředníci, většinou náměstci různých ministerstev.

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů