Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha chce místo Drobila Chalupu

ODS hledá už dva týdny nového ministra životního prostředí. Jako nejvážnější adept se zatím jeví pražský starosta Tomáš Chalupa.

Praha chce místo Drobila Chalupu

Nezdá se být snadné najít v ODS jasného ministra životního prostředí. Od chvíle, kdy kvůli korupčnímu skandálu rezignoval ministr Pavel Drobil, uplynuly téměř dva týdny a náhrada se stále hledá. Kandidátů je několik, specialista v oboru nanejvýš jeden.

Rozhodne spíše stranická politika. Největší šance stát se novým ministrem má totiž velmi ambiciózní, ale zatím jen lokální politik - starosta Prahy 6 a čerstvě poslanec Tomáš Chalupa.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas odložil oficiální jednání o novém ministrovi až na začátek ledna. Předběžné hledání ale probíhá už chvíle, kdy naplno propukla kauza Drobil, tedy aféra, která ministrova hlavního poradce uvrhla v podezření, že se snažil zmanipulovat obří zakázku a část peněz vyvést do pokladny ODS.

Řešení pražské ODS

Vlivná pražská ODS nečekala až se Nečas ozve a sama nabídla Chalupu. Bývalý novinář, později mluvčí poslední vlády Václava Klause a poté dlouholetý pražský starosta se životnímu prostředí nikdy nevěnoval. Reportérům HN o sobě před nedávnem řekl, že velmi dbá, aby se na jeho Praze 6 co možná nejvíc sázely květiny. Výraznější kvalifikaci nicméně nemá. Ovšem stejně jako Drobil.

Chalupa má však ambice. Jeho mateřská pražská organizace nemá svého reprezentanta ve vládě, což velmi chce a za Chalupou stojí také prezident Klaus, který se po Drobilově aféře stal hlavním vyjednavačem smíru mezi rozhádanými vládními stranami.

Na jaře se sice Chalupa dostal na černou listinu pražských občanských demokratů, byl totiž velkým spojencem primátora Pavla Béma, kterého se tehdy stranická organizace v Praze snažila zbavit. Postupně se ale přezdívky "Bémovo dvojče" zbavil a udržel si ve svém regionu vliv.

"Ano, sebevědomě nabízíme ze svého středu Tomáše Chalupu. Je to schopný, zkušený, vzdělaný a dobrý politik. Byl by velmi vhodným kandidátem," řekl včera HN šéf pražské ODS, poslanec a někdejší poradce prezidenta Klause Boris Šťastný.

Řada adeptů

Nečas se k nominaci včera nevyjádřil. Na otázky HN nereagoval. Podobně jako samotný Chalupa. Šťastný ovšem uvedl, že starosta s nominací souhlasí. Ve vedení ODS se jeho jméno zatím neprobíralo, podle několika zdrojů jsou ovšem Chalupovy šance asi největší.

Dalším adeptem je bývalý brněnský primátor, později senátor a dnes poslanec ODS Václav Mencl. Už v Klausových dobách byl stínovým ministrem životního prostředí strany. Jeho plusem by mohla být snaha Nečase usmířit si jihomoravskou ODS, s níž má velmi napjaté vztahy od chvíle, kdy v Brně vznikla velká koalice s ČSSD. Velkým Menclovým minusem je fakt, že je velmi nevýrazným politikem, přestože poslancem je už osm let.

Třetím v řadě je současný náměstek ministra životního prostředí a člen ODS Ivo Hlaváč. I on má ambice, dosud se ale pohyboval v prostředí, které nemá zrovna dobrou pověst. Má blízko k Drobilovi, byl náměstkem dnes nepříliš populárního exministra zemědělství Petra Gandaloviče a byl i členem dozorčí rady Lesů ČR, pro které se staly pověstné neprůhledné zakázky.

Také další náměstkyně ministra životního prostředí a členka ODS Rút Bízková připadá v úvahu. Resort už vedla v úřednické vládě Jana Fischera a je považována za odbornici. Chybí jí ale stranická podpora a sama o ministerský post zatím nejeví velký zájem.

Jména, o nichž se mluví


Tomáš Chalupa

Současný starosta Prahy 6 a čerstvý poslanec má velkou podporu pražské ODS, která by ráda viděla ve vládě svého muže. Jeho nevýhodou by mohla být pověst Bémova člověka.

Václav Mencl

Bývalý brněnský primátor, později senátor a nyní poslanec ODS byl v Klausových dobách stínovým ministrem životního prostředí. Není však příliš výraznou osobností.

Rut Bízková

Náměstkyně ministra životního prostředí (ODS) už vedla resort životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera. Je považována za odbornici, ale chybí jí stranická podpora.

Ivo Hlaváč

Náměstek ministra životního prostředí a člen ODS má blízko k odvolanému Drobilovi. Byl také v dozorčí radě Lesů ČR, které prosluly neprůhlednými zakázkami.

AUTOR: Jan Kubita
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů