Čtvrtek, 28. března 2024

Čistá ekonomika pomůže chránit rozvojové země před suchem, říkají Člověk v tísni a Hnutí DUHA

Pokud Česká republika nastartuje zelené inovace a čistou ekonomiku, pomůže tím řešit i vážný humanitární problém, poukazují Člověk v tísni a Hnutí DUHA v nové společné publikaci.

Čistá ekonomika pomůže chránit rozvojové země před suchem, říkají Člověk v tísni a Hnutí DUHA

Ekologická a humanitární organizace v publikaci Globální změny podnebí a voda [1] upozorňují, že poroste-li znečištění skleníkovými plyny, následné globální změny podnebí tvrdě dopadnou zejména na obyvatele chudých rozvojových zemí. Živobytí drobných zemědělců v Africe nebo Asii by uškodil hlavně úbytek srážek a častější sucha i povodně. Obě organizace prosazují nový zákon, který stanoví závazné tempo, jakým by se v české ekonomice měly nastartovat čisté inovace a klesat exhalace [2].

Vědci totiž varují, že pokud nesnížíme exhalace skleníkových plynů, nedostatkem vody bude v polovině století trpět až o 2 miliardy lidí víc než dnes. Většina obyvatel rozvojových zemí, která se živí zemědělstvím, tak bude bez úrody, na níž je závislá.

Zatímco odpovědnost za rostoucí exhalace a s nimi spojené znečištění leží hlavně na bohatých průmyslových zemích včetně České republiky, následky ponesou hlavně lidé v rozvojovém světě. Snižování exhalací ovšem neulehčí pouze jim, argumentuje publikace Člověka v tísni a Hnutí DUHA. Připomíná, že inovace také posílí naši ekonomiku, protože vzniknou desítky tisíc pracovních míst v nových průmyslových odvětvích a zbavíme se závislosti na dovozu ropy či plynu.

Ekologická organizace Hnutí DUHA i společnost Člověk v tísni prosazují zákon, který závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně. Rozhýbe tak investice do zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, rychlá a pohodlná veřejná doprava nebo lepší recyklace odpadu. Na návrhu zákona podle úspěšného britského vzoru spolupracují rovněž experti Ekologického právního servisu.


Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni, řekl:
"Člověk v tísni dlouhodobě pracuje v řadě zemí, zejména v Africe a Asii. I malé výkyvy podnebí zde mají dalekosáhlé dopady - prohlubující se sucha, výjimečné bouře, neúrody. Životy desítek milionů lidí jsou už teď zásadně ohroženy. V rámci rozvojové spolupráce jim můžeme pomoci s částečnou obranou proti dopadům těchto změn. Musíme ale řešit i důvody a tím pádem začít u sebe. Český zákon, který stanoví závazné tempo snižování znečištění, je nutný první krok, na němž by se čeští politici měli shodnout."

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Snižováním exhalací nejenže uděláme svůj kus práce a pomůžeme předejít změnám podnebí, které by nejvíce uškodily chudým lidem v rozvojových zemích. Současně nastartujeme čisté inovace v české ekonomice, vytvoříme nová průmyslová odvětví a srazme naši závislost na dovážené ropě a plynu. Zákon rozhýbe zelená řešení od zateplování až po recyklaci odpadu."


Kontakty:
Tereza Hronová, Člověk v tísni, telefon: 731 129 553, email: tereza.hronova@clovekvtisni.cz
Petr Machálek, Hnutí DUHA, telefon 777 308 113, email petr.machalek@hnutiduha.cz
Jiří Koželouh, Hnutí DUHA, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů