Čtvrtek, 18. dubna 2024

Anketa Strom roku slaví desáté výročí. Známe finalisty!

Do finále celostátní ankety Strom roku, kterou letos již po desáté vyhlásila Nadace Partnerství, postoupilo dvanáct stromů a skupin stromů z devíti krajů republiky. Odbornou porotu zaujaly svou historií, příběhem i schopností stmelit lidi ve svém okolí.

Anketa Strom roku slaví desáté výročí. Známe finalisty!

O vítězi ankety bude od července do října rozhodovat veřejnost prostřednictvím zpoplatněného hlasování, jehož výtěžek poputuje na výsadby stromů. Vítězný strom získá poukaz na odborné arboristické ošetření od společnosti Prostrom Bohemia a postoupí do mezinárodní ankety Evropský strom roku.

Hledáme nejsympatičtější strom

Nadace Partnerství v letošním roce do ankety obdržela celkem 67 návrhů ze třinácti krajů. Nominace na nejsympatičtější strom republiky již tradičně zasílaly školy, obce, občanská sdružení, spolky, ale také rodiny a jednotlivci. Z došlých návrhů vybrala porota dvanáct stromů.
"O jejich postupu do finále rozhodl zejména pěkný příběh, zajímavé zpracování přihlášky a silné pouto s lidmi," uvádí koordinátorka ankety Hana Rambousková. O titul Strom roku 2011 budou finalisté bojovat od 10. července do 10. října.

Finalisté a hrdinové

Finálovému výběru stejně jako v minulém roce vládnou duby. Postoupilo jich celkem šest, včetně dvou dubových alejí z Chomutova a Skaličky u Hranic. Mezi kandidáty na Strom roku se zařadily také srostlé jasany v Chýnově, památný platan ze Skalice u Znojma, dvě lípy z Ostrovce a Pernštejnských Janovic, buky z Červených Peček a hrušeň z Horního Němčí.
"Kromě finalistů ankety vybrala porota také sedm stromů, které získaly titul Strom hrdina. Jedná se o stromy, které ohrožuje kácení, vandalismus, výstavba, nadměrný silniční provoz a další necitlivé zásahy a negativní dopady lidských činností," vysvětluje Hana Rambousková. Podrobnější informace o jednotlivých finalistech budou v nejbližší době k dispozici na stránkách www.stromzivota.cz/anketa.

Naučme se chránit stromy

Celostátní anketa Strom roku je v České republice největším a nejpopulárnějším ekologickým projektem svého druhu. Od roku 2002 se do ní podařilo zapojit téměř 370 tisíc lidí. Cílem ankety je jednoduchým způsobem rozvíjet vztah lidí ke stromům a k místu, kde žijí, a zároveň upozorňovat na negativní trend ubývání rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů.
Úspěšný model ankety se Nadaci Partnerství podařilo zavést také do dalších evropských zemí - Francie, Irska, Bulharska, Rumunska, Maďarska a Polska. Vítězové národních kol pak postupují do mezinárodní ankety nazvané Evropský strom roku.
Anketu Strom roku spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR, Ministerstvo životního prostředí a Visegrádský fond.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů