Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Úbočí alpských velikánů opouštějí ledovce, které kvůli globálnímu oteplování postupně odtávají. Takto odhalovaný skalnatý povrch nyní nedokáže odolávat erozi a začíná se drolit a rozpadat. Dobře je tento proces patrný například na drolících se svazích hory Soiernspitze (2257 m) v Bavorsku.

U Bílého Kostela nad Nisou na Liberecku se převrhla cisterna s benzínem, převážené palivo vytékalo do okolí. Silnice I/13 z Liberce do Děčína bude podle policejní mluvčí Ivany Balákové uzavřená asi do 19:00.
Nehoda se stala ve stoupání za opravovaným silničním mostem u Bílého Kostela ve 14:20, cisterna podle operačního důstojníka hasičů převážela 35 tun benzínu. Na místě zasahují policisté, záchranka i hasiči, kterým se krátce po 15:00 podařilo cisternu vrátit zpět na kola. Prý ale zatím nelze říct, kolik benzínu vyteklo.

Klaus je pro kácení na Šumavě. Prezident Václav Klaus včera při své návštěvě Šumavy jednoznačně podpořil lidské zásahy proti šířícímu se kůrovci. Podle něj je evidentní, že "politika minulého ministerstva životního prostředí a minulého vedení správy národního parku dovedla jeho lesy do tragického stavu". Klaus to prohlásil na Modravě, poté co se na šumavské kopce podíval z rozhledny Poledník.

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR zvou všechny úspěšné žadatele z řad měst, obcí a jejich svazků, krajů a příspěvkových organizací na informační seminář zaměřený na administraci schválených projektů v rámci dotací OP Životní prostředí pro osu 4 - Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží. Koná se 23. 6. v Brně.
Přednášející odborníci provedou účastníky administrací, financováním a právní stránkou projektu. Technicky akci zajišťuje Regionální rozvojová agentura Východní Moravy.
Přihlášky lze zasílat na e-mailovou adresu: seminare@rravm.cz, účast na semináři je zdarma.

Dne 15. června 2011 se ve Vimperku konalo třetí jednání bilaterální kontrolní komise. Ta vznikla v rámci česko-rakouské dohody o snížení dopadu šíření kůrovce přes hranice.
V rámci jednání byly zhodnoceny dosud uskutečněné kroky ochrany přírody a komise plánovala i další aktivity, které budou realizovány v budoucnu. Obě strany se také shodly na tom, že stávající formu spolupráce a managementu na území Národního parku Šumava plně podporují.

Již tento víkend 17. a 18. 6. budou zahájeny večerní projížďky do Eurosafari. Účastníky čeká jedinečný zážitek při jízdě terénním vozem mezi volně se pohybujícími zvířaty. Zubry, skotský náhorní skot, pratury nebo vodní buvoly tak budou moci sledovat z bezprostřední blízkosti.
Safari expres vyjede vždy v pátek a v sobotu v 18:30 ze zastávky v blízkosti restaurace Tajga. /U vstupu do zooparku ze směru od Kamencového jezera/. Za jízdenku zaplatí dospělí 70 a děti 40 Korun. V případě příznivého počasí budou projížďky realizovány každý víkend ve stejný čas, podmínkou je minimální počet deseti pasažérů. Jízdu není třeba předem objednávat!
V případě zájmu o podrobnější informace, prosím neváhejte kontaktovat chomutovský zoopark.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů