Pátek, 19. dubna 2024

Seminář o spolupráci při nakládání s odpady v Srbsku

Dne 20.9.2011 se v srbském městě Novi Sad uskuteční seminář věnovaný možnostem česko-srbské spolupráce v oblasti nakládání s pevnými odpady...

Seminář o spolupráci při nakládání s odpady v Srbsku

Akci pořádá velvyslanectví České republiky v Bělehradě ve spolupráci s Hospodářskou komorou Vojvodiny. Jedná se o projekt na podporu ekonomické diplomacie financovaný Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Účast na semináři je otevřená všem českým podnikatelským subjektům, které mají zájem o Srbsko jakožto velice perspektivní trh. Cílem semináře je podpořit také spolupráci na státní a vědecké úrovni. Případní zájemci o účast na této akci mohou kontaktovat ZÚ Bělehrad nejpozději do 1. srpna 2011.

Srbsko má, podle schválené strategie pro odpadové hospodářství, do roku 2019 investovat do nakládání s odpady 954 mil EUR (bez případné výstavby spalovny odpadů, zatím Srbsku žádná není).

S cílem podpořit spolupráci v dané oblasti uspořádá ZÚ Bělehrad ve spolupráci s hospodářskou komorou Vojvodiny, VIP (Fond na podporu investic ve Vojvodině) a zahraniční kanceláří CzechTrade v Bělehradě seminář věnovaný dané problematice. Vojvodina je autonomní oblast na severu Srbska, která je nejen z hlediska nakládání s odpady v Srbsku nejrozvinutější. Seminář se uskuteční dne 20. září 2011 od 11:00 do 16:00 v prostorách Hospodářské komory Vojvodiny (situováno v budově výstaviště Novi Sad v centru města).

Hlavním cílem semináře bude představit české firmy a technologie možným srbským partnerům (cíleně pro české subjekty, které na Srbském trhu zatím neoperují), zástupcům měst ve Vojvodině (zaměřené na české subjekty, které se v Srbsku již pohybují) a představitelům relevantních srbských institucí (mimo jiné z důvodu získání podpory pro případné investiční záměry). V jednání je účast zástupců ministerstev životního prostředí obou zemí. Cílem akce je také podpořit spolupráci mezi vysokými školami, instituty či sdruženími, proto je účast na semináři otevřena také těmto subjektům.

Seminář bude, po slavnostním zahájení, rozdělen do následujících tématických bloků:

  • - zkušenosti a technologie pro transfer stanice a skládky;
  • - zkušenosti a technologie pro lisování a třídění odpadů;
  • - zkušenosti a technologie pro recyklaci či jiné využití jednotlivých druhů odpadů;
  • - v případě zájmu prezentace možností spolupráce v akademické a státní oblasti;
  • - další sektory podle případného zájmu českých subjektů.


ZÚ Bělehrad bude hradit následující položky:

  • - překlad katalogu prezentujícího zúčastněné české subjekty do srbštiny a jeho tisk;
  • - oslovení účastníků na srbské straně;
  • - pronájem sálu a techniky pro simultánní překlad češtině-srbština;
  • - překladatele pro simultánní překlad;
  • - recepci na konci semináře a drobné pohoštění v jeho průběhu.


ZÚ Bělehrad tedy nebude hradit cestovní náklady účastníků semináře (doprava, ubytování), v jednání je nicméně sleva pro ubytování ve městě Novi Sad.

Případné podrobnosti je možné získat na telefonních číslech 00381113336204 nebo 209. Kontaktní adresa pro projevení zájmu o účast na semináři je commerce_belgrade@mzv.cz . Závazný zájem je třeba nahlásit nejpozději do 1. srpna 2011. Do předmětu uvést seminar odpady.

Pro přípravu katalogu českých subjektů žádáme současně o zaslání krátkého představení Vaší společnosti. Toto představení by mělo obsahovat jednu nebo několik ilustračních fotek, uvedení oficiálního názvu společnosti a text v češtině na maximálně deset řádek A4. V něm krátce zrekapitulovat historii firmy, popsat nabízené technologie/výrobky/služby a na závěr případně uvést aktuální zájmy společnosti (zda hledáte zástupce, případné investiční záměry nebo reference ze Srbska). Mimo uvedený rozsah 10 řádek zašlete kontaktní údaje, pokud možno včetně konkrétní osoby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů