Pátek, 19. dubna 2024

Výkupní ceny pro obnovitelné zdroje příští rok mírně vzrostou

Výkupní ceny pro obnovitelné zdroje příští rok mírně vzrostou

Výkupní ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů v příštím roce vzrostou o dvě procenta. Vyplývá to z cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Zvýšení se týká i solárních elektráren, na které letos dopadlo prudké snížení výkupních cen, nevztahuje se naopak na bioplyn a biomasu. Podle ERÚ je změna v souladu s vyhláškou, která počítá s dvouprocentním zvýšením kvůli vývoji cen průmyslových výrobců.

"Vyplývá to ze zákona, podle kterého je nutné výkupní ceny měnit v souladu s indexem cen průmyslových výrobců. U nich je rozpětí mezi dvěma až čtyřmi procenty a my jsme rozhodli o minimálním navýšení dvou procent," řekla ČTK mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová.

Vysoké výkupní ceny v loňském roce způsobily náhlý rozvoj solárních elektráren, což se však následně projevilo zdražením elektřiny. ERÚ proto rozhodl o snížení cen pro solární zdroje o více než polovinu, aby negativní vliv fotovoltaiky na ceny elektřiny omezil.

V letošním roce se rozvoj solárních elektráren v podstatě zastavil a ERÚ zvyšuje výkupní ceny jen o stanované minimum. Pro provozovatele elektráren, kteří své zdroje stihli zprovoznit až letos, je to zanedbatelná cenová kompenzace. Kdyby své elektrárny zprovoznili ještě do konce roku 2010, měli by nárok na zhruba dvojnásobné ceny.

Solární zdroje s instalovaným výkonem nad 100 kilowatt, které letos zahájily provoz, tak budou v příštím roce prodávat elektřinu za 5610 korun na megawatthodinu místo letošních 5500 Kč/MWh. Malé solární elektrárny do 30 kW budou prodávat elektřinu za 7650 Kč/MWh místo letošních 7500 Kč/MWh.

Podle Lehnerové je nutné spojit zvýšení výkupních cen s indexem průmyslových cen také proto, aby byla zachována předpokládaná návratnost investic do solárních elektráren. Zvýšení výkupních cen se netýká biomasy a bioplynu, protože u těchto zdrojů jsou jiné palivové náklady.

Kvůli podpoře solárních elektráren podle odborníků ještě řadu let porostou ceny elektřiny. Vláda se snaží zdražení omezit dotacemi, které v příštím roce dosáhnou 11,7 miliardy korun. Elektřina pro domácnosti by měla v roce 2012 v průměru zdražit meziročně o 4,3 procenta, podniky za elektřinu zaplatí asi o 6,2 procenta více.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů