Úterý, 30. dubna 2024

I když je nejhůř, města hlavně varují

Města mohou velkým znečišťovatelům přikázat omezit výrobu. Ale příliš toho nevyužívají.

I když je nejhůř, města hlavně varují

Česko trápí smog. Na Ostravsku, v Ústeckém a Středočeském kraji meteorologové vyhlásili stupeň regulace, který dává městům do ruky možnost omezit zdroje znečištění, jako je například omezení dopravy. Jenže ta toho zatím nevyužívají. Ani v Ostravě. "Bohužel nemáme alternativu objízdných tras," vysvětluje náměstek ostravského primátora Aleš Boháč.

A s omezením zatím nepočítají ani další města. Například Praha má sice vyhlášku, která stanovuje zóny, jež je možné kvůli smogu uzavřít pro dopravu. Za 15 let platnosti toho využila jen jednou. "Můžeme omezit dopravu, když je vyhlášen stav regulace. Ale situace se zlepšuje, tak zatím počkáme," uvedla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Města sice také mohou přikázat velkým znečišťovatelům omezit výrobu - třeba hutím. Ale ani toho moc nevyužívají. Třeba již zmíněná Ostrava.

"Nemůžeme na hutě tlačit extrémně. Mohou zdejší provoz zavřít a přesunout výrobu do sousedního Polska (ArcelorMittal má v nedalekých Katovicích velký hutní provoz - pozn. red.)," říká náměstek primátora Dalibor Madej. "Teď máme šest tisíc nezaměstnaných. Může se stát, že lepší ovzduší mít nebudeme, protože škodliviny z Polska sem dál budou směřovat, zato budeme mít pár tisíc nezaměstnaných navíc," dodává.

Ostrava sice letos počátkem roku zavedla při smogu MHD zdarma, ale letos v září rozhodnutí zrušila. A to s odůvodněním, že na to nemá peníze - dočasná opatření ji totiž již připravila o 27 milionů korun.

Prakticky všechna města se tak uchylují jen k apelům a upozorněním. Například v Opavě rozhodli, že vyvěsí na trolejbusy a autobusy MHD oranžové či červené vlajky. "Když se situace zhorší, informujeme místním rádiem a upozorňujeme mateřské školy, aby omezily vycházky," říká zase mluvčí mladoboleslavského magistrátu Hana Koišová.

A ani zde - i když včera odpoledne patřila Mladá Boleslav podle meteorologů k pěti smogem nevíce postiženým městům - s omezením dopravy či MHD zdarma neuvažují. "Máme už dlouhodobě rozšířenou skupinu lidí, kteří mají MHD zdarma. Kromě dětí a důchodců třeba matky na mateřské dovolené," podotkla Koišová.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů