Úterý, 30. dubna 2024

Hasiči likvidují únik nafty do chovného rybníka ve Studenci

Hasiči likvidují únik nafty do chovného rybníka ve Studenci

Hasiči ve Studenci na Semilsku likvidují únik nebezpečné látky, zřejmě nafty, do chovného rybníka. Látka asi pochází z havarovaného nákladního auta a jeden z chovných rybníků zasáhla asi z třetiny. Během odpoledne se ale její šíření podařilo zastavit a nebezpečí už nehrozí, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová. Zásah podle ní ale potrvá celou dnešní noc i v pátek.

Kamion, ze kterého nafta zřejmě vytekla, havaroval už před třemi dny. Hasiče ale k nehodě nikdo nepřivolal. Látka se tak trativodem dostala do potoka a z něj k jednomu z rybníků. Hasiči se o znečištění vody dozvěděli dnes kolem poledne. Začali proto stavět norné stěny a látku na hladině zasypávat sorbentem.

Na zasaženém rybníce jsou nyní dvě nafukovací norné stěny a na potoce 12 provizorních stěn z prken. "Po hodině až dvou budeme situaci monitorovat a měnit náplně, aby vše fungovalo, jak má," uvedl velitel stanice jilemnických profesionálních hasičů Pavel Štěpánek. Kromě profesionálů na místě pomáhaly i místní dobrovolné jednotky.

V zasaženém rybníce jsou podle Štrauchové ryby, v současné době už podle ní ale nejsou ohroženy. Informace o případných úhynech mluvčí neměla. Nebezpečí díky rychlému zásahu hasičů nehrozí ani na dvou dalších studeneckých rybnících. Na místo ekologické havárie byli povoláni i zástupci Povodí Labe.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů