Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Španělský exministr jde za korupci na šest let do vězení. Proti včerejšímu rozsudku se Jaume Matas, bývalý ministr životního prostředí ve vládě pravicového premiéra Josého Maríi Aznara, může odvolat. Proces je součástí rozsáhlé korupční aféry, která se týká výstavby předražené sportovní haly na ostrově Mallorca, jež spolkla sto milionů eur (2,4 miliardy korun).

Jednání ukrajinské expremiérky vykazovalo příznaky velezrady - tvrdí to alespoň zpráva zvláštní poslanecké komise, která vyšetřovala "plynovou kauzu" Julije Tymošenkové. Ukrajinský parlament vzal včera tuto zprávu oficiálně na vědomí s tím, že justice by se podle poslanců měla tímto podezřením zabývat. Tymošenková v roce 2009 uzavřela smlouvu s ruským plynárenským monopolem Gazprom a nyní si již za údajné překročení pravomocí odpykává sedmiletý trest.

Sainsburys posiluje svou iniciativu v oblasti fair trade výrobků, jež zohledňují pracovní podmínky lidí, kteří se podíleli na jejich výrobě. Zavádí proto v řadě fair trade výrobků technologii na bázi QR kódů, která spotřebitelům pomocí chytrých telefonů umožní získat informace o původu a výrobě produktu. Tím chce pomoci zlepšit životní podmínky pracovníků, kteří se na výrobě těchto produktů podílejí. Jeden z hlavních dodavatelů fair trade banánů do supermarketů Sainsburys, farma Banaeras de Uraba z Kolumbie, například v roce 2010 dodala tomuto řetězci 1,2 mil. krabic banánů.

Bavorské sdružení spotřebitelů vybízí lidi, aby přestali jíst ovoce, které bylo do země dovezeno v zimním období. Jako důvod uvádí dopady dovozu na životní prostředí. Podle vyjádření aktivistů je v zimě čerstvé ovoce sice lákavé, ale lidé si musí uvědomit, že je do Evropy přepravováno letecky. Letecká přeprava produkuje až 220krát více CO2 v přepočtu na kilo ovoce a zeleniny než lodní doprava.

Ve světě se stále více prosazuje pojem mobility management coby dlouhodobá strategie zaměřená na zefektivnění dopravy ve firmách a snížení jejích negativních dopadů. Změny, ke kterým v řízení osobní mobility dochází, nejsou vyvolávány jen snahami o úspory, ale i podstatně důležitějšími motivy, jako je například přispění k dlouhodobé udržitelnosti podnikání, včetně ochrany životního prostředí. Mobility management bude hlavním tématem prvního ročníku stejnojmenného kongresu, který se bude konat dne 26. 4. 2012 v pražském Hotelu President.
Kongres pořádá Blue Events a program představí koncepty a vize, které se v zahraničí již dlouhodobě úspěšně prosazují, jako je například carpooling, car-sharing, ekodriving - vyučování environmentálních způsobů řízení vozidel - nebo motivace zaměstnanců k používání veřejné či cyklistické dopravy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů