Pátek, 19. dubna 2024

Ekologická havárie v řece Blatě se dále šetří, čeká se na posudek

Ekologická havárie v řece Blatě se dále šetří, čeká se na posudek

Česká inspekce životního prostředí v Olomouci ještě neukončila vyšetřování červencové ekologické havárie, kdy do řeky Blaty unikla směs kejda a uhynuly ryby a vodní živočichové ve zhruba dvacetikilometrovém úseku toku. Inspekce čeká na odbornou expertízu o stavu nádrže, kam zemědělské družstvo v Seničce kejdu ukládalo. Ve vyšetřování pokračuje i policie. Život v řece se pomalu obnovuje.

"Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by došlo k nějakému pochybení. Zatím nikdo ani nevyčíslil škodu," řekla dnes ČTK olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Podle ředitele olomouckého inspektorátu České inspekce životního prostředí Radka Pallóse jeden posudek dodalo zemědělské družstvo, inspekce si ale nechala vypracovat další. "Na jeho základě šetření ukončíme, zatím odborný posudek ještě nemáme. Jeho cílem je zjistit, zda nádrž byla ve vyhovujícím stavu a zda zemědělské družstvo udělalo veškerá potřebná opatření," uvedl Pallós. Podle něj může ČIŽP případnému viníkovi udělit pokutu až v řádu milionů korun.

Podle vodohospodářů i rybářů se do řeky pomalu vrací život, již v srpnu se v toku znovu objevili hrouzci a mřenky. "Revitalizaci pomohl roztok s bakteriemi, které likvidují nadměrné množství živin ve vodě. Život se v toku postupně obnovuje," potvrdila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Podle biologa a vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petra Loyky ale úplná obnova ekosystému do stavu před havárií potrvá několik let.

"V nejbližší době do řeky vysadíme menší ryby, například plotice a tlouště, abychom zjistili, jak se voda čistí," uvedl hospodář olomouckých rybářů Václav Zelníček.

Zhruba 400 metrů krychlových zkvašených zvířecích výkalů uniklo do řeky v červenci. Závadná látka postupovala řekou a znečistila tok od místa havárie až po ústí do řeky Moravy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů