Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Britská energetická skupina Drax Group hodlá převést s podporou vlády polovinu své největší britské uhelné elektrárny v hrabství Yorkshire na spalování dřeva. "Drax se změní z největšího emitenta oxidu uhličitého v Británii na jednoho z největších provozovatelů obnovitelných zdrojů na světě," řekla šéfka firmy Dorothy Thompsonová. Konverze si do roku 2017 vyžádá 700 milionů liber.

Šumperská společnost Pars nova, která se specializuje na opravy a modernizaci kolejových vozidel, v uplynulých dvou letech investovala 38 milionů korun do stavebních a technologických úprav, díky kterým výrazně sníží spotřebu energie a ročně ušetří sedm milionů korun. ČTK to dnes sdělil manažer investic Pars nova Bohumil Vlach.
"Projekt EKO-energie byl zaměřen na zvýšení efektivity využívání energií ve firmě. Jeho součástí byly stavební úpravy jako rekonstrukce oken a dveří, zateplení střech, světlíků a svislých obvodových konstrukcí i technologická opatření, jako například modernizace stávajících kotlů či rekonstrukce rozvodů tepla včetně využití odpadního tepla," uvedl Vlach.
Vedení Pars nova vypočítalo, že díky těmto úpravám podnik sníží spotřebu energie o 22 procent a celkové roční náklady klesnou o více než sedm milionů korun. Investice by se díky tomu měla šumperské firmě vrátit do šesti let.
Pars nova patří od roku 2008 do skupiny Transportation akciové společnosti Škoda Holding.

24,8 miliardy korun
byla loni v Česku hodnota investic do ochrany životního prostředí. Na podniky připadlo 14,3 miliardy (meziročně o 2,5 miliardy více ), na veřejný sektor loni 10,5 miliardy (o 200 milionů méně).

České dráhy nasadily D1 express
První D1 Express Českých drah dorazil z Brna na hlavní nádraží
v Praze včera ráno těsně před devátou hodinou. Nový spoj České dráhy prezentují jako náhradní řešení pro lidi, kteří kvůli opravám nejstarší české dálnice raději přesedlají na železnici. Podle údajů drah v něm cestovala zhruba stovka cestujících, což byla asi třetina kapacity spoje.

Česká města inspirují svět. Kdo by to čekal? - rozhovor o Zdravých městech na Aktuálně.cz

"Už 20 let funguje naše celostátní asociace jako takový malý, odborně zaměřený svaz měst, obcí, krajů i mikroregionů. Pomáháme v různých místech republiky vylepšovat činnost úřadů v několika disciplínách, kterými jsou vyvážený místní rozvoj, strategické řízení a komunikace s veřejností," odpovídá ředitel Kanceláře Národní sítě Zdravých měst Petr Švec na otázku, jak by asociaci "Zdravých měst" představil člověku, který o ní v životě neslyšel.

Celý rozhovor o působení NSZM a jejích členů naleznete na zpravodajském serveru Aktuálně.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů