Pátek, 29. března 2024

Vyhláška o stanovení způsobu a termínů účtování a hrazení složky ceny za přenos elektřiny, přepravu plynu, distribuci elektřiny a plynu na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny, decentrální výroby elektřiny a biometanu a o provedení některých další

Energetický regulační úřad stanoví podle § 53 odst. 2 písm. h) až k) a n) zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie

Vyhláška o stanovení způsobu a termínů účtování a hrazení složky ceny za přenos elektřiny, přepravu plynu, distribuci elektřiny a plynu na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny, decentrální výroby elektřiny a biometanu a o provedení některých další
Citace: 439/2012 Sb. Částka: 161/2012 Sb.
Na straně (od-do): 5667-5670 Rozeslána dne: 13. prosince 2012
Druh předpisu: Vyhláška Autoři předpisu: Energetický regulační úřad
Datum přijetí: 6. prosince 2012 Datum účinnosti od: 1. ledna 2013
Platnost předpisu: ANO Pozn. k úč.:

Vydáno na základě: 165/2012 Sb.

439


VYHLÁŠKA


ze dne 6. prosince 2012


o stanovení způsobu a termínů účtování a hrazení složky ceny za přenos elektřiny, přepravu plynu,
distribuci elektřiny a plynu na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny, decentrální výroby elektřiny a biometanu a o provedení některých dalších ustanovení zákona o podporovaných zdrojích energie
(vyhláška o zúčtování)


Energetický regulační úřad stanoví podle § 53 odst. 2 písm. h) až k) a n) zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, k provedení § 11 odst. 9 až 11, § 13 odst. 1, § 36 odst. 3 a § 43 odst. 3 tohoto zákona:

§ 1


Předmět úpravy

Tato vyhláška stanoví


a)
způsob a termíny účtování a hrazení složky ceny za přenos elektřiny a ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny,


b)
způsob a termíny účtování a hrazení složky ceny za přepravu plynu a ceny za distribuci plynu na krytí nákladů spojených s podporou biometanu,


c)
způsob a termíny účtování a hrazení složky ceny za distribuci elektřiny spojené s podporou decentrální výroby elektřiny,


d)
způsob a postup stanovení rozdílu mezi hodinovou cenou a výkupní cenou a jeho úhrady mezi povinně vykupujícím a operátorem trhu,


e)
termíny a způsob informování výrobce povinně vykupujícím nebo vykupujícím o dosažení záporné ceny na denním trhu s elektřinou a o situaci, kdy nedojde k sesouhlasení nabídky a poptávky elektřiny na denním trhu.

§ 2


Způsob a termíny účtování a hrazení složky ceny za přenos
elektřiny a ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů
spojených s podporou elektřiny

(1) Provozovatel regionální distribuční soustavy vyúčtuje složku ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny provozovateli lokální distribuční soustavy za množství elektřiny, za které se hradí složka ceny za přenos elektřiny nebo ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny1). Provozovatel lokální distribuční soustavy sděluje množství elektřiny, za které je cena zúčtována, provozovateli regionální distribuční soustavy podle vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou2).

(2) Operátor trhu vyúčtuje provozovateli regionální distribuční soustavy a provozovateli přenosové soustavy platbu na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny do patnáctého kalendářního dne za předcházející měsíc. Platba na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny se určí jako součin výše složky ceny za přenos elektřiny nebo ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny a předběžné hodnoty množství elektřiny, za které se hradí složka ceny za přenos elektřiny nebo ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny1), se zohledněním části korekčního faktoru podle § 7. Provozovatel přenosové soustavy a provozovatel regionální distribuční soustavy sděluje množství elektřiny, za které je zúčtována platba podle věty druhé, operátorovi trhu podle vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou3).

(3) Na základě konečné hodnoty množství elektřiny, za které se hradí složka ceny za přenos elektřiny nebo ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny, sdělené operátorovi trhu provozovatelem přenosové soustavy a provozovatelem regionální distribuční soustavy podle vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou3), vyúčtuje operátor trhu neprodleně příslušnému provozovateli soustavy složku ceny za přenos elektřiny nebo ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou elektřiny za případný rozdíl mezi konečnou hodnotou množství elektřiny a předběžnou hodnotou množství elektřiny podle odstavce 2 se zohledněním části korekčního faktoru podle § 7.

(4) Provozovatel přenosové soustavy nebo provozovatel regionální distribuční soustavy uhradí operátorovi trhu platbu podle odstavce 2 a platbu podle odstavce 3, pokud je konečná hodnota množství elektřiny podle odstavce 3 vyšší než předběžná hodnota množství elektřiny podle odstavce 2, do 5 pracovních dnů od doručení zúčtovacího dokladu na platbu.

§ 3


Způsob a termíny účtování a hrazení složky ceny za přepravu
plynu a ceny za distribuci plynu na krytí nákladů spojených
s podporou biometanu

(1) Operátor trhu vyúčtuje provozovateli distribuční soustavy a provozovateli přepravní soustavy platbu na krytí nákladů spojených s podporou biometanu do patnáctého kalendářního dne za předcházející měsíc. Platba na krytí nákladů spojených s podporou biometanu se určí jako součin výše složky ceny za přepravu plynu nebo ceny za distribuci plynu na krytí nákladů spojených s podporou biometanu a hodnoty množství plynu, za které se účtuje složka ceny za přepravu plynu nebo ceny za distribuci plynu na krytí nákladů spojených s podporou biometanu4).

(2) Na základě opravné hodnoty množství plynu, za které se účtuje složka ceny za přepravu plynu nebo ceny za distribuci plynu na krytí nákladů spojených s podporou biometanu4), zjištěné operátorem trhu vyúčtuje operátor trhu podle vyhlášky o pravidlech trhu s plynem5) neprodleně příslušnému provozovateli soustavy složku ceny za přepravu plynu nebo ceny za distribuci plynu na krytí nákladů spojených s podporou biometanu4) za případný rozdíl mezi opravnou hodnotou množství plynu a hodnotou množství plynu podle odstavce 1.

(3) Provozovatel přepravní soustavy a provozovatel distribuční soustavy uhradí operátorovi trhu platbu podle odstavce 1 a platbu podle odstavce 2, pokud je opravná hodnota množství plynu podle odstavce 2 vyšší než hodnota množství plynu podle odstavce 1, do 10 pracovních dnů od doručení zúčtovacího dokladu na platbu.

§ 4


Způsob a termíny účtování a hrazení složky ceny za distribuci
elektřiny spojenou s podporou decentrální výroby elektřiny

(1) Provozovatel nadřazené distribuční soustavy vyúčtuje složku ceny za distribuci elektřiny spojenou s podporou decentrální výroby elektřiny provozovateli připojené distribuční soustavy za množství elektřiny, za které se hradí složka ceny za přenos elektřiny nebo ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou decentrální výroby elektřiny6). Provozovatel připojené distribuční soustavy sděluje množství elektřiny, za které je cena zúčtována, provozovateli nadřazené distribuční soustavy podle vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou2).

(2) Operátor trhu vyúčtuje provozovateli regionální distribuční soustavy platbu na krytí nákladů spojených s podporou decentrální výroby elektřiny do patnáctého kalendářního dne za předcházející měsíc. Platba na krytí nákladů spojených s podporou decentrální výroby elektřiny se určí jako součin výše složky ceny za distribuci elektřiny spojené s podporou decentrální výroby elektřiny a předběžné hodnoty množství elektřiny, za které se hradí složka ceny za přenos elektřiny nebo ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou decentrální výroby elektřiny6). Provozovatel regionální distribuční soustavy sděluje množství elektřiny, za které je cena zúčtována, operátorovi trhu podle vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou3).

(3) Na základě konečné hodnoty množství elektřiny, za které se hradí složka ceny za přenos elektřiny nebo ceny za distribuci elektřiny na krytí nákladů spojených s podporou decentrální výroby elektřiny, sdělené operátorovi trhu provozovatelem regionální distribuční soustavy podle vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou3), vyúčtuje operátor trhu neprodleně příslušnému provozovateli distribuční soustavy složku ceny za distribuci elektřiny spojenou s podporou decentrální výroby elektřiny za případný rozdíl mezi konečnou hodnotou množství elektřiny a předběžnou hodnotou množství elektřiny podle odstavce 2.

(4) Provozovatel regionální distribuční soustavy uhradí operátorovi trhu platbu podle odstavce 2 a platbu podle odstavce 3, pokud je konečná hodnota množství elektřiny podle odstavce 3 vyšší než předběžná hodnota množství elektřiny podle odstavce 2, do 5 pracovních dnů od doručení zúčtovacího dokladu na platbu.

§ 5


Stanovení rozdílu mezi hodinovou cenou a výkupní cenou

(1) Při stanovení rozdílu mezi hodinovou cenou a výkupní cenou se vychází z cen dosažených na denním trhu organizovaném operátorem trhu pro následující kalendářní den nebo kalendářní dny, jedná-li se o dny pracovního volna, pracovního klidu nebo státní svátek.

(2) Povinně vykupující hradí operátorovi trhu platbu vyplývající z rozdílů mezi hodinovými cenami a výkupní cenou za obchodní hodiny, ve kterých došlo k sesouhlasení nabídek a poptávek na denním trhu, stanovenou postupem podle přílohy k této vyhlášce.

§ 6


Informace o dosažení záporné ceny nebo o situaci, kdy nedojde
k sesouhlasení nabídky a poptávky elektřiny na denním trhu

Povinně vykupující nebo vykupující informuje výrobce o dosažení záporné ceny nebo o tom, že nedošlo k sesouhlasení nabídky a poptávky elektřiny na denním trhu, způsobem umožňujícím dálkový přístup uvedením odkazu na informace zveřejňované operátorem trhu o obchodování na denním trhu s elektřinou.

§ 7


Způsob vypořádání z předcházejících období

Pokud Energetický regulační úřad stanoví provozovateli regionální distribuční soustavy podle vyhlášky o způsobu regulace cen v energetických odvětvích a postupech pro regulaci cen7) kladný korekční faktor související s podporou elektřiny z obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů, operátor trhu zúčtovanou platbu podle § 2 odst. 2 sníží o jednu dvanáctinu stanoveného korekčního faktoru. Pokud Energetický regulační úřad stanoví provozovateli regionální distribuční soustavy záporný korekční faktor, operátor trhu zúčtovanou platbu podle § 2 odst. 2 zvýší o jednu dvanáctinu stanoveného korekčního faktoru.

§ 8


Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2013.

Předsedkyně:
Ing. Vitásková v. r.


____________________________________________________________

1)
§ 28 zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů.

2)
§ 27 vyhlášky č. 541/2005 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s elektřinou a provedení některých dalších ustanovení energetického zákona, ve znění pozdějších předpisů.

3)
§ 28 vyhlášky č. 541/2005 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s elektřinou a provedení některých dalších ustanovení energetického zákona, ve znění pozdějších předpisů.

4)
§ 36 zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů.

5)
Vyhláška č. 365/2009 Sb., o Pravidlech trhu s plynem, ve znění pozdějších předpisů.

6)
§ 43 zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů.

7)
Vyhláška č. 140/2009 Sb., o způsobu regulace cen v energetických odvětvích a postupech pro regulaci cen, ve znění vyhlášky č. 348/2012 Sb.

Příloha k vyhlášce č. 439/2012 Sb.

(Příloha není v digitální podobě)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů