Čtvrtek, 28. března 2024

Globální rizika se podle průzkumu WEF loni mírně zvýšila

Globální rizika se podle průzkumu WEF loni mírně zvýšila

Rizika, jimž čelí svět, se v loňském roce v očích šéfů světových firem a expertů mírně zvýšila. Zdaleka největšími hrozbami zůstávají globální příjmové a majetkové rozdíly spolu s nebezpečně vysokým zadlužením vlád. Třetím významným rizikem se pod dojmem některých pohrom stalo extrémní počasí. Plyne to z každoročního průzkumu, který dnes zveřejnilo Světové ekonomické fórum (WEF) před setkáním veličin politického a podnikatelského světa ve švýcarském letovisku Davos.

"Většina rizik se v minulém roce posunula nepříznivým směrem," řekl k výsledkům průzkumu výkonný ředitel WEF Lee Howell. Třebaže dluhová krize v eurozóně se loni zmírnila a fiskální krize v USA byla v minulých dnech odvrácena, kapitáni průmyslu a akademici se bojí, že politici nebudou schopni řešit základní problémy. "Odráží to ztrátu důvěry ve vůdčí schopnosti vlád," dodal Howell.

Zpráva o hodnocení 50 různých rizik pro příštích deset let vychází před výročním zasedáním WEF v Davosu, které se stalo symbolem globalizovaného světa. Od 23. do 27. ledna tam budou bohatí a mocní v čele s šéfy největších firem, předními světovými politiky a centrálními bankéři debatovat o budoucnosti planety. Tématem letošního zasedání bude koncept "odolné dynamiky" - stavu, kdy budou mít vlády a firmy připraveny strategie pro zajištění funkcí klíčových systémů v případě naplnění rizik.

Mezi účastníky průzkumu zřetelně vzrostly obavy z extrémních jevů počasí a rostoucích emisí skleníkových plynů. To bylo mimo jiné důsledkem říjnového úderu silné bouře Sandy na hustě zalidněné severovýchodní pobřeží USA, což řada politiků a médií dávala do souvislosti se změnou klimatu. Naproti tomu se podle zprávy také výrazně zvýšily obavy z nepředvídaných negativních důsledků boje proti změně klimatu.

V tomto roce bude podle zprávy ekonomické vyhlídky nadále zhoršovat vývoj v eurozóně, která je již tři roky pod tlakem dluhové krize. "Nemohou být zcela vyloučena s tím spojená rizika systémového finančního krachu," píše zpráva podle agentury Reuters.

Podle zprávy WEF se loni v očích respondentů výrazně zvýšila některá technologická, ekonomická, demografická a geopolitická rizika. V technologiích jde například o nepředvídatelné důsledky vývoje biotechnologií ke zlepšení lidského života, v ekonomice rizika zpřísněných regulací, v geopolitice hrozba znárodňování zdrojů. Snížila se naopak rizika opakované krize finanční likvidity, potravinové krize, ohrožení geomagnetickými bouřemi a nárůstu odpadu na oběžné dráze Země.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů