Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chemička Synthesia zmodernizuje za více než miliardu korun podnikovou elektrárnu. Nákladnou investici nařizují evropské normy. Podnik má hotové projekty, které schválilo ministerstvo životního prostředí. Připravuje výběrové řízení a snaží se získat stavební povolení. Provoz elektrárny bude ekologičtější od roku 2016.

Staveniště přístavu pro 73 lodí se chystá v Hluboké nad Vltavou. V meandru na levé straně řeky pod zámkem začne sloužit v roce 2014. Pokračuje tak projekt obnovení splavnosti Vltavy. Náklady na vybudování plavební komory a přístaviště činí dosud 426 milionů korun. Zaplatil je Státní fond dopravní infrastruktury.

Co nejvíce ohrozí svět a jeho ekonomiku v příštích deseti letech? Rostoucí příjmová nerovnost, zadlužení některých zemí a domácností, rostoucí emise skleníkových plynů, nedostatek vody a také neschopnost některých zemí vyrovnat se se stárnutím své populace, tvrdí včerejší Zpráva o globálních rizicích Světového ekonomického fóra sídlícího v Davosu.

Japonským vědcům a kameramanům se poprvé v historii podařilo nafilmovat krakatici v jejím přirozeném životním prostředí v Tichém oceánu. Hlavonožec, který dal podle všeho základ k bájím o mořské příšeře krakenovi, se ukrývá v hloubkách více než půl kilometru pod hladinou oceánu a spatřit ho lze jen zřídka. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Experti použili k pátrání po krakatici výzkumnou ponorku, s níž sestoupili do temných, chladných hlubin Pacifiku. V hloubce zhruba 630 metrů se jim skutečně povedlo zachytit třímetrového živočicha na kameru. Gigantického měkkýše pak sledovali až do hloubky 900 metrů, když zvíře mířilo do podmořské propasti.

Vesmírný teleskop Kepler, který ve službách americké NASA pátrá po obyvatelných planetách mimo Sluneční soustavu, objevil dalších 461 potenciálních nových planet. Většina z nich je zhruba stejně velká jako Země nebo i několikanásobně větší, oznámili v pondělí vědci, které citovala agentura Reuters. Toto oznámení zvýšilo počet "kandidátů na nové světy" objevených Keplerem na 2740, z nichž 105 už bylo potvrzeno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů