Úterý, 30. dubna 2024

RozVerky Ekologického institutu Veronica

RozVerky Ekologického institutu Veronica

Změňte svůj svět

Co spojuje karlovarskou kolonádu, hrad Karlštejn, brněnskou kavárnu Tři ocásci, Eiffelovu věž a pyramidy v Gíze? Všechna tato místa v sobotu 23. března zhasnou na hodinu svá osvětlení a přidají se tak ke kampani Hodina Země. Přidejte se společně s nimi k největšímu celosvětovému happeningu a ukažte, že vám není lhostejný stav našeho světa. Dokážete pro naši planetu udělat ještě něco dalšího? Uběhnete půlmaraton v medvědím kostýmu, když vaši známi nebudou přetápět své byt? Upečete dort lidem, kteří začnou šetřit energií? Zapojte se do naší kampaně Něco za něco.
Hodina Země - 23. 3. 2013, 20:30-21:30
Více informací naleznete zde.

Změňte svůj svět

Vítání jara v Hostětíně - velikonoční tábor pro rodiče s dětmi

Oblíbený velikonoční pobyt pro rodiče s dětmi, při kterém zažijete spoustu dobrodružství a her, budeme vyrábět velikonoční dekorace a pomlázky, zahrajeme si divadélko, zazpíváme při kytaře a od rána do večera (případně i do noci) budeme něco vymýšlet, prožívat, tvořit. Další informace a přihlášky zde.
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna: Prací koule do pračky jsou vyhozené peníze.

Prací koule prodávané např. pod názvy ecoballs, washball nebo biowashball nefungují, je to jen klamavá reklama výrobců. Jejich používání sice nijak neuškodí, ale jsou zcela zbytečné. I samotná teplá voda má prací účinnost nad 50 procent, lze v ní vyprat běžně znečištěné barevné prádlo. Proto nemusíme delší dobu poznat, že používáme zcela nefunkční výrobek. Pokud by prací koule opravdu zázračně fungovaly, tak by je přidávali výrobci praček ke každému prodanému modelu. Více zde.
Více informací naleznete zde.

Vychází časopis Veronica č. 1/2013

Vinná réva provází lidstvo už po staletí, vinice jsou nepřehlédnutelnou součástí moravské krajiny. Lze skloubit intenzivní pěstování vinné révy a péči o přírodu? Integrované vinařství umožňuje zavádění nových kvalitních technologií, upřednostňuje celostní pohled na agroekosystém a snaží se využívat jeho přirozené autoregulační mechanismy. Kdo jsou lidé, kteří umožňují na své vinici život mnoha dalším rostlinným a živočišným druhům? Uživí se vůbec? Jaký je rozdíl mezi běžným vínem, biovínem a vínem z integrované produkce? Veronica s vůní vína a slunce právě vychází, ukázky on-line můžete číst již teď.
Více informací naleznete zde.

Vzpomínání Hostětínských rodáků

V sobotu 23. 3. bude vzpomínkové odpoledne věnováno tradicím a odchodu lidí za prací do zahraničí - jeho součástí bude velikonoční tvoření (pletení tatarů, výroba píšťalek, zdobení kraslic, drátkování, zdobení perníčků, výroba dekorací). Večer se pak Hostětín připojí k Hodině Země tím, že zhasne osvětlení a zapálí oheň nad obcí, jako jedno stanoviště Keltského telegrafu.
Toto vzpomínkové odpoledne navazuje na vánoční vzpomínání a projekt série rozhovorů místních mladých lidí s rodáky z Hostětína a zpracování jejich vzpomínek.

Jeden svět 2013 se ptá: Bojíte se snášet?

18. - 26.3. Brno
Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět opět míří do Brna - letos chce otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci. V 8 dnech proběhnou projekce 37 domácích i zahraničních dokumentů.
Jarmark neziskovek se uskuteční v pondělí 25. 3. od 14 do 18 hod. v atriu FSS MU, Joštova 10, Brno, od 16 hod. workshop o vybraných dobrovolnických příležitostech. Součástí jarmarku bude i informační stánek Ekologické poradny Veronica.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů