Ekologie v Plzeňském prazdroji
Snižování spotřeby vody
K nakládání s vodou přistupujeme s vysokou odpovědností a ohleduplností s přihlédnutím k ekologickým a sociálním potřebám daného regionu. S vodou hospodaříme šetrně a zaměřujeme se zejména na následující oblasti:
- snižování spotřeby vody ve výrobním procesu
- monitorování vodních zdrojů a ohleduplné nakládání s vodou v souladu s potřebami daného regionu
- prosazování principů odpovědného nakládání s vodními zdroji i u našich partnerů
- minimalizování negativních dopadů na životní prostředí při hospodaření s odpadní vodou
NAŠE INICIATIVY
Průměrná spotřeba vody
Voda tvoří více než 90 % obsahu piva a na výrobu 1 hl tohoto nápoje se v průměru ve světě spotřebuje 5 hl vody. V pivovarech společnosti Plzeňský Prazdroj je průměrná spotřeba vody 4,1 hl na výrobu 1 hl piva. Šampiony v úspoře vody jsou Pivovar Velké Popovice a zejména Pivovar Radegast, kde v poslední době spotřeba vody nepřekračuje 3 hl.
Vodní zdroje a kvalita vody
Plzeňský Prazdroj detailně monitoruje dostupnost vodních zdrojů a kvalitu vody. Všechny čtyři pivovary společnosti mají vybudované vlastní vodní zdroje, které také slouží jako náhradní zdroj pro město v případě mimořádných událostí.
Čištění odpadních vod biotechnologií
Pivovary Radegast a Velké Popovice zavedly čistění odpadních vod pomocí nejmodernějších biotechnologií. Organicky znečištěná voda je vedena přes nádrže se speciální kulturou metanogenních bakterií, které likvidují odpadní látky a z 90 % je přemění na bioplyn. Ten se dál využívá jako palivo pro vytápění a odpadní kal z bakterií jako tzv. očkovací látka při výstavbě nových čistíren odpadních vod. Díky této moderní technologii se podařilo snížit spotřebu elektrické energie, klesla spotřeba vody, snížily se emise i množství odpadu.
Přírodní čistírna dešťových a podzemních vod
Systém biologického dočistění drenážních a dešťových vod odváděných z areálu pivovaru Radegast Nošovice za pět let svého zkušebního provozu vyčistil 334 000 m3 vody. Projekt za více než 6 milionů korun nyní přechází do trvalého provozu. Dešťová voda odtékající z pivovaru je zachycována a čištěna soustavou rybníčků izolovaných od ostatních vod. Jde o přírodě blízký způsob čištění bez nároků na spotřebu energií, který nejen nenarušil vzhled údolní nivy řeky Morávky, ale navíc pozitivně ovlivnil biotop a umožnil návrat původní fauny a flóry - např. ondatry pižmové a mloka skvrnitého
Vodní zdroj Roudná
Pivovar Plzeň zrekonstruoval prameniště, které pochází z roku 1900. Díky němu a současným technologiím má dnes voda používaná k výrobě piva Pilsner Urquell i Gambrinus stejnou kvalitu jako před sto lety. Moderní technologie navíc umožňují množství používané vody neustále snižovat. Z tohoto zdroje se odebírá jen omezené množství vody pro vaření piva, aby nenarušil přírodní rovnováhu v lokalitě Plzeňské pánve a zachoval dostatek spodní vody pro studny místních obyvatel.
Snižování spotřeby energie a úrovně emisí
Plzeňský Prazdroj se ve svých aktivitách zasazuje o snižování dopadu svých aktivit na kvalitu klimatu a přijímá řadu opatření zaměřených na:
- efektivní využívání paliv a elektrické energie
- zlepšování výrobních technologií
- větší zapojení obnovitelných zdrojů energie
- přechod na paliva a technologie s nižší produkcí CO2
- dokonalou znalost úrovně emisí a jejich řízení.
NAŠE INICIATIVY
Veškeré emise z produkce pivovarů jsou v souladu se striktními požadavky legislativy EU.
Do této oblasti spadá snižování spotřeby energie, pečlivé vyhodnocování emisí CO2 jako skleníkového plynu, snižování nákupu CO2 a využívání organických odpadů jako zdroje energie.
Železniční doprava
Plzeňský Prazdroj obnovil v roce 2009 přepravu produktů po železnici. Železniční doprava nahradila více než stovku kamionů pohybujících se po Evropě. Je tak šetrnější k životnímu prostředí a přináší úsporu přepravních nákladů.
Ekologické biopalivo
2 % z celkové energetické spotřeby Plzeňského Prazdroje tvoří obnovitelné zdroje energie. V provozech společnosti se spaluje ekologické biopalivo (bioplyn), které produkuje minimální množství škodlivých zplodin.
Snižování úrovně emisí prachovými filtry
Naše pivovary pro svoje provozy zpracovaly v uplynulých letech moderní koncepci odprášení. Nové výkonné prachové filtry zachycují tuhé emise vznikající například při zpracování ječmene nebo sladu. Jejich instalací se podařilo výrazně snížit prašnost a zkvalitnit pracovní prostředí. Zachycený prach se navíc dodává zemědělcům, kteří jej používají jako přísadu do krmných směsí pro dobytek.
Nové technologie snižující množství CO2 i energie
Plzeňskému Prazdroji se daří i při rostoucím objemu výroby nestále snižovat objem CO2 vypouštěného do ovzduší. Všechny jeho čtyři pivovary šetří fosilními zdroji zavedením procesu jímání kvasného CO2 z výroby. CO2 přirozeně vzniklé při kvasném procesu a dříve vypouštěné do ovzduší je nyní využíváno při dalším stupni výroby piva. Plzeňský Prazdroj tak ročně ušetří stovky tun CO2.
Používání recyklovatelného a vratného obalového materiálu
Naším cílem v této oblasti je omezit zátěž pro životní prostředí, především:
- snižováním hmotnosti obalů
- eliminací přítomnosti těžkých kovů v obalech
- snižováním celkového objemu obalových materiálů, zejména jejich opětovným využíváním a optimalizací
- recyklování v průběhu celého jejich životního cyklu
NAŠE INICIATIVY
Plzeňský Prazdroj jako největší tuzemský výrobce piva je také největší producent pivních obalů. V současné době je více než 91 % těchto obalů vratných nebo recyklovatelných.
Naším dlouhodobým cílem je co nejméně zatěžovat životní prostředí a současně dbát na to, aby další využití či recyklace našich obalů byla co nejsnazší. Proto jsme všechny obaly napříč celým portfoliem obnovili a drtivá většina je nyní vratných, navíc jsou všechny vyrobeny z recyklovatelného materiálu. Snížená hmotnost obalů přináší úspory v nákladech na transport a sníženou spotřebu pohonných hmot a tedy celkově nižší zátěž pro životní prostředí.
Výrazem preference vratných obalů jsou naše nerezové KEG sudy. Jsou 100% recyklovatelné, mají dlouhou životnost - Plzeňský Prazdroj "otočí" jeden sud na domácím trhu v průměru skoro desetkrát za rok. Jakožto velký obal jsou sudy i dopravně výhodné a úsporné. Jedna desetina čepovaného piva se přitom dodává ještě ekologicky šetrnějším způsobem: vozí se v cisternách do tzv. pivních tanků, kterými jsme vybavili již téměř šest stovek provozoven.
Důsledně sledujeme obsah těžkých kovů v našich obalech a v tomto směru jsme plně v souladu s platnou českou legislativou. Dlouhodobě se nám daří dodržovat limit požadovaný legislativou Evropské unie. Plzeňský Prazdroj je nadále členem sdružení EKO-KOM, které v České republice řeší problematiku recyklace a druhotného využití obalů.
Plzeňský Prazdroj, a.s., U Prazdroje 7, 304 97 Plzeň, ujišťuje, že obaly, které uvádí na trh splňují požadavky § 3 a 4 zákona č. 477/2001 Sb. o obalech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpi
Více než 98 % vyprodukovaného odpadu je druhotně využíváno
Zemědělská výroba zužitkuje zejména kvasnice a sladovnický ječmen. Čistírenské kaly se přimíchávají jako hnojivo do půdy. Odpadní filtrační křemelina se využívá k zaorání a zlehčování půdy pro rekultivovaná území.
Třídění odpadu ve všech provozech
Všechny čtyři pivovary mají zavedený systém třídění odpadů, a to jak v provozních oblastech, tak v administrativních prostorech a ve všech distribučních centrech.
Membránová filtrace je šetrnější k pivu i životnímu prostředí
Veškeré pivo vyráběné v plzeňském pivovaru je filtrováno výhradně na dvou linkách s membránovou filtrací. Oproti filtraci pomocí křemeliny je membránová filtrace šetrnější k pivu i životnímu prostředí: pivo má lepší senzorickou stabilitu, tj. déle si udrží čerstvou chuť a zároveň při filtraci vzniká minimální množství odpadu, který navíc tvoří prakticky pouze pivovarské kvasnice.
Zpětný odběr obalů, které uvádí PP, a.s. na trh nebo do oběhu zajišťuje v souladu se zákonem č. 477/2001 Sb. o obalech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů autorizovaná obalová společnost EKO-KOM.
ZDROJ: www.prazdroj.cz