Úterý, 30. dubna 2024

Za chvíli tu zase budou! Moli šatní a potravinoví.

Za chvíli tu zase budou! Moli šatní a potravinoví.

Také vám bytem občas proletí malinkatý motýlek a vy vyskočíte a začnete zběsile plácat rukama v domnění, že se vám ho podaří zabít? Obvykle vyhraje hmyz.

Má-li stříbrná křídla, jde o mola šatního, jsou-li na křídlech tmavé skvrny, je to mol potravinový. Ti první dokážou udělat "paseku" v šatníku, ti druzí ve spíži.
Šatního mola lze vypudit jemu nelibými pachy. Pomáhají třeba noviny, nevoní mu totiž tiskařská čerň. Stejně působí i hřebíček, kůra z citrusů, levandule, vratič, cedrové dřevo i docela obyčejné mýdlo.
V šatníku také můžete rozsypat černý pepř. Chcete-li šatní moly pochytat, spolehlivě zafunguje směs jednoho dílu melasy se dvěma díly octa v odkryté nádobce.
Modernější metodou jsou přípravky proti molům ve spreji, kterým vystříkáme skříň nebo sáčky s podobnými chemickými látkami, které do skříně umístíme. Oděvy také musíme pravidelně větrat a proklepávat, stejně tak i koberce a přikrývky.
Potravinový mol "hospodaří" především v mouce, rýži, ovesných vločkách, luštěninách. Housenky můžeme najít také v čokoládě, sušenkách i v sušených houbách nebo strouhance. Všechny napadené potraviny je třeba bez odkladu vyhodit, protože nakladená vajíčka lze zničit jen velmi obtížně. Nejlepší prevencí je uchovávat suché potraviny v dobře uzavřených nádobách.
Samozřejmostí je všechny potraviny před vařením zkontrolovat, prosívat a případně prohřát v troubě na 60 stupňů Celsia. Taková teplota by měla všechny zárodky zničit. Létající motýlky vypudí zavěšený sáček s černým pepřem a polapit je můžeme na zakoupený pásek napuštěný lepidlem s feromony. Feromony přilákají samečky, ti se na lep přilepí a zahynou. Pásek lze bez obav umístit do těsné blízkosti potravin, protože neobsahuje žádné insekticidy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů