Úterý, 16. dubna 2024

Prof. RNDr. Jan Jelínek, DŕSc. - zakladatel expozice Antropos v Brně

Prof. RNDr. Jan Jelínek, DŕSc. - zakladatel expozice Antropos v Brně

prof. RNDr. Jan Jelínek, DrSc.

  • * 6.2.1926 Brno - + 3.10.2004 Brno

  • český antropolog, zakladatel Pavilonu Anthropos, ředitel Moravského muzea v Brně

  • vzdělání

    Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity (1949 titul RNDr., 1959 CSc., 1969 DrSc., 1992 docent, 1994 profesor antropologie)

  • dílo

    zobrazitPráce zabývající se především prehistorií, antropologií, archeologií, muzejnictvím.

  • zaměstnání

    vědecký pracovník Moravského (zemského) muzea v Brně,
    externí učitel antropologie a paleoantropologie na pražské i brněnské přírodovědecké fakultě a na brněnské filozofické fakultě

  • poznámky

    Ještě před dokončením studií nastoupil na podzim 1948 do Moravského zemského muzea v Brně na tehdejší národopisné oddělení, odkud v roce 1950 přešel na odd. pro diluvium, jehož se o dva roky později stal vedoucím.
    Už od počátku 50. let 20. století se snažil realizovat myšlenku prof. K. Absolona o zřízení ústavu Anthropos, vědeckého pracoviště zabývajícího se vývojem člověka. Od roku 1958 byla zahájena také stavba Pavilonu Anthropos v Pisárkách (byl budován v tzv. "akci Z"), tím byla završena snaha již zmíněného prof. Absolona o zřízení moderní výstavní prostory.
    Již v roce 1961 se zde představila první výstava a na jaře 1965 zde byla otevřena expozice "O původu a vývoji člověka a počátcích jeho kultury", která vydržela s menšími obměnami až do počátku 21. století. Na podzim 1958 se dr. Jan Jelínek stal ředitelem Moravského muzea, v této funkci setrval do roku 1971, byl také členem 1. čs. expedice do Austrálie v roce 1969.
    Měl i zásluhy na vybudování katedry muzeologie při brněnské univerzitě a účinně se angažoval při vzniku genetického oddělení a otevření památníku Mendelianum (v roce 1963 resp. 1965) v augustiniánském klášteře na Starém Brně.
    Po odchodu z funkce ředitele řídil až do roku 1986 ústav Anthropos, podílel se na vydávání časopisu Antropologie a účastnil se několika dalších expedic do Austrálie, na Sibiř a do Afriky.
    Velmi významné bylo jeho osmileté působení ve funkci prezidenta ICOM (Mezinárodní rady muzeí) v letech 1971-1977. Po roce 1989 se pak stal profesorem antropologie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
    Z dalších aktivit je třeba uvést funkci prezidenta Evropské antropologické společnosti v letech 1981-1984 a velkou zásluhu má i na zřízení Lybijského národního muzea v Tripoli (1975-1986). Během svého života publikoval přes 250 titulů.

  • ZDROJ: http://encyklopedie.brna.cz, kráceno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů