Sobota, 20. dubna 2024

Kraj začal posuzovat záměr spalovny odpadu u Chebu

Kraj začal posuzovat záměr spalovny odpadu u Chebu

Karlovarský krajský úřad začal posuzovat záměr stavby spalovny odpadu v Chebu. Závod na energetické využití odpadu (ZEVO) bude zatím hodnocen jen v České republice. Pokud by se k záměru vyjádřily i úřady na německé straně hranice, bylo by zřejmě vyhlášeno mezinárodní posuzování vlivu na životní prostředí, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková.

Záměr počítá s výstavbou dvou spalovacích linek, přičemž každá bude mít kapacitu 10.000 tun odpadu ročně. Objekt spalovny by měl stát na Švédském vrchu u Chebu. "Energeticky budou využívány spalitelné části převážně komunálního odpadu, především jeho složky - směsného komunálního odpadu. Teplo získané realizací záměru bude využito ve stávajícím systému centrálního zásobování teplem města Cheb prostřednictvím kotelny Riegerova," uvádí záměr.

ZEVO chce postavit společnost Terea, v níž má město 50procentní podíl. Záměr město podporuje, protože by mohl jednak stabilizovat cenu tepla ve městě a jednak snížit náklady na skládkování odpadu.

Z dokumentace vyplývá, že spalovna u Chebu se zčásti bude krýt se záměrem Sokolovské uhelné na vybudování Regionálního centra zpracování odpadů Karlovarského kraje, které by mělo komunální odpad třídit a jeho složky využívat v Palivovém kombinátu Vřesová. Kapacita tohoto zařízení má být 60.000 tun ročně. Centrum u Vřesové chce využívat Karlovarský kraj a jím založená Komunální odpadová společnost. Jenže podle starosty Chebu Pavla Vanouška (ČSSD) zatím není jasné, za jakých podmínek pro obce.

Podle zpracovatele záměru chebské spalovny by měl Karlovarský kraj vyprodukovat až 135.000 tun komunálního odpadu. "Lze konstatovat, že pro oba záměry - Regionální centrum zpracování odpadů KV kraje a ZEVO Cheb - je v regionu dostatek vhodných odpadů," uvádí dokumentace ZEVO Cheb.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů