Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jednání Fóra podle čl. 13 směrnice 2010/75/EU, o průmyslových emisích (IED)
Dne 20. září 2013 se v Bruselu uskuteční již 5. jednání Fóra podle čl. 13 směrnice IED.
Hlavní body jednání:
vyjádření Fóra k návrhu/draftu referenčního dokumentu o BAT (BREF) Průmysl papíru a celulózy;
vyjádření Fóra k návrhu/draftu referenčního dokumentu o BAT (BREF) Rafinerie ropy a zemního plynu;
informace týkající se Tématické strategie o znečišťování ovzduší.

První elektrárna na biomasu v Kantábrii
Elektrárna vyrábí elektřinu pro 21 000 domácností a podle výpočtů zabrání ročně vypuštění 20 000 t CO2 a 42,7 t SO2, které by vzniky při výrobě stejného množství elektřiny z fosilních paliv. Tato elektrárna poskytuje 125 přímý i nepřímých příležitostí k práci.
Elektrárna pro svůj provoz spotřebuje 2 000 t biomasy za týden. Tato biomasa se získává z odpadů dřeva určeného pro papírenský průmysl, které se těží z eukalyptových lesů pěstovaných na ploše 3 000 ha.
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Madridu.

Červnová povodeň napáchala v Praze škody za více než čtyři miliardy korun. Z této částky jsou 2,2 miliardy korun ztráty na majetku města a městských částí, škody za necelé dvě miliardy vznikly na soukromém majetku. Už nyní je jasné, že se povodeň nejvíc podepsala na vodohospodářské infrastruktuře, jejíž oprava vyjde na 1,1 miliardy korun. Vedení města původně odhadovalo škody na necelé dvě miliardy korun.

Vláda Jiřího Rusnoka odmítla návrhy Moravskoslezského kraje, aby většinu poplatků za znečištěné ovzduší dostávaly regiony a aby úředníci mohli kontrolovat, čím lidé topí v domácnostech. Kraj požaduje, aby 90 procent příjmů z poplatků za znečišťování ovzduší dostávaly kraje a aby zbytek putoval do státního rozpočtu. Státní fond životního prostředí by tak z částky vybrané od průmyslových podniků nezískal ani korunu. Podle vlády by to však narušilo podstatu fungování fondu. Navíc podle premiéra by paradoxně změna mohla kraji přinést v kombinaci s financováním z národních a evropských zdrojů méně peněz.

Francouzský soud nařídil vládě, aby přerušila blokování prodeje některých vozů Mercedes německé automobilky Daimler na francouzském území. Podle agentury Reuters to sdělil představitel správního soudu ve Versailles. Francie tento měsíc zablokovala prodej Mercedesů kvůli tomu, že v jejich klimatizacích Daimler používá v zájmu bezpečnosti chladivo, které Evropská komise od počátku roku kvůli ochraně klimatu zakázala.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů