Pátek, 29. března 2024

V chemičce DEZA unikl dehtový olej, zachytila jej jímka

V chemičce DEZA unikl dehtový olej, zachytila jej jímka

Ve valašskomeziříčské chemičce DEZA uniklo dnes dopoledne asi 20 metrů krychlových dehtového oleje. Praskl svár na zásobníku oleje a část z něj vytekla do záchytné jímky. Olej také potřísnil asi 20 metrů čtverečních trávníku. Událost nenaplňuje parametry závažné havárie, nebylo ohroženo zdraví zaměstnanců, řekl dnes ČTK mluvčí chemičky Jaroslav Obermajer. V okolí podniku byl však cítit typický dehtový zápach.

"Příčinu události zatím neznáme, budeme ji zjišťovat," uvedl mluvčí. Místo bezprostředně po úniku oleje zajistili hasiči chemičky. "Znečistěná tráva se již seškrábala, hlína bude dekontaminována v naší spalovně," podotkl Obermajer. Odčerpávání uniklého oleje z betonových záchytných valů by podle něj mělo trvat několik hodin.

DEZA zpracovává dehet a surový benzol. Z těchto dvou základních surovin, které vznikají při koksování černého uhlí, vyrábí speciální aromatické chemické látky, které se dále využívají na výrobu dalších produktů ve stavebnictví a automobilovém průmyslu. Chemička zaměstnává téměř tisíc lidí, čímž se řadí k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů