Čtvrtek, 28. března 2024

Inspektoři ČIŽP šetří neohlášenou havárii v provozovně Českomoravský cement a.s. - cementárna Radotín

Inspektoři ČIŽP šetří neohlášenou havárii v provozovně Českomoravský cement a.s. - cementárna Radotín

Ve středu 21. 8. 2013 obdrželo oddělení ochrany ovzduší ČIŽP, oblastní inspektorát Praha, oznámení z Úřadu městské části Praha Radotín o stížnostech na zvýšenou prašnost z cementárny v Radotíně. Po prověření situace v cementárně inspektoři ČIŽP zjistili, že v pátek 16. 8. 2013 došlo v provozu cementárny k havárii (konkrétně ke zborcení dopravníku slínku do slínkového sila). Cementárna byla odstavena, a po nejnutnější prohlídce a zajištění nouzového provozu byla 17. 8. 2013 uvedena do chodu jedna z rotačních pecí. Havarijní stav nebyl provozovatelem inspekci ohlášen.

Na základě dalších stížností provedla inspekce 3. 9. 2013 neohlášenou kontrolu provozu. Bylo zjištěno, že slínek je do slínkového sila dovážen nákladními auty a vysypáván na článkový dopravník vedle sila. Při vysypávání docházelo k úniku slínku do ovzduší - tudíž zvýšené prašnosti - i přesto, že byl prostor částečně překryt plachtou a odsáván vzduchotechnikou na nejbližší filtrační zařízení. Celá provozovna byla skrápěna a čištěna úklidovým vozem. Inspekce při této kontrole uložila provozovateli zaplachtování celého prostoru výsypky do 4. 9. 2013. Tento požadavek byl splněn a do výsypky bylo instalováno další odsávání, vyvedené na filtrační zařízení.

Podle sdělení provozovatele bude 6. 9. 2013 zahájena oprava dopravníku. Standardní provoz v cementárně bude zahájen pravděpodobně 10. 9. 2013.

Slínek je rozemletý vápenec, ze kterého se vyrábí cement. Jde o zdraví nebezpečnou agresivní látku, která zde unikala do ovzduší, aniž provozovatel havárii ČIŽP ohlásil. Inspekce proto s firmou zahájí správní řízení. Pokud se prokáže porušení povinností provozovatele, může být provinilci uložena pokuta v řádech milionů korun. Poškození občané se taktéž mohou hlásit o náhradu škod (např. poleptané kapoty aut) na níže uvedeném spojení:

Spojení pro veřejnost na odpovědnou osobu v ČMC a.s.: p. Miroslav Příkopa, tel. 602 267 844

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů