Pátek, 29. března 2024

AIG: Dvě třetiny firem podceňují odpovědnost za ekologické škody

AIG: Dvě třetiny firem podceňují odpovědnost za ekologické škody

Až dvě třetiny velkých firem v Evropě nekladou důraz na odpovědnost za škody na životním prostředí. Vyplývá to z průzkumu, který pro pojišťovnu AIG Europe Limited uskutečnila agentura StrategicRISK. Důvodem takového jednání firem je především úspora peněz.
Toto jednání je ale podle pojišťovny často spojeno s neznalostí rizik či možných následků, které mohou v případě větší ekologické havárie vzniknout. Ty pak pro danou firmu mohou mít často až likvidační charakter.
Průzkum přitom prokázal relativně vysokou schopnost firem odhadnout rozsah přímých nákladů ovlivňujících hospodaření firmy. Podle zjištění pojišťovny AIG Europe Limited totiž více než tři čtvrtiny společností vyčíslilo s vysokou přesností negativní dopad na zisk své firmy.
V ČR i přes legislativní změny v posledních dvou letech zůstává pojištění environmentálních rizik jedním z nejméně rozšířených pojištění. V některých státech Evropské unie (například na Slovensku) je sjednání tohoto pojištění nařízeno zákonem. Loni udělila Česká inspekce životního prostředí v této souvislosti 2289 pokut, nejvyšší z nich byla 16,7 milionu Kč. Dále padlo 366 rozhodnutí o opatření k nápravě a 36 rozhodnutí o zastavení či omezení provozu.
"Přestože v této oblasti ČR pokulhává za zahraničím, situace se v posledních měsících výrazně zlepšila. Proti minulému roku stoupl zájem o pojištění škod na životním prostředí o 40 procent.
Pozitivní je zájem o sjednání pojištění na straně obcí a společností, které poskytují pro samosprávu řadu činností, například při nakládání s odpady nebo čištění odpadních vod," uvedl vedoucí úpisu odpovědnostních rizik AIG Europe Limited Libor Zych.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů