Středa, 24. dubna 2024

V části Západní Virginie je stav nouze kvůli úniku chemikálií

V části Západní Virginie je stav nouze kvůli úniku chemikálií

Na 300.000 lidí v americkém státě Západní Virginie nesmí kvůli čtvrtečnímu úniku chemikálií do řeky Elk River používat vodu ze svých vodovodů. Guvernér státu Earl Ray Tomblin vyhlásil v devíti okresech stav nouze a v postižených oblastech byly uzavřeny restaurace a školy.

Do řeky unikla látka, která se používá při úpravě uhlí. Dostala se do řeky z chemičky v hlavním městě Západní Virginie Charlestonu těsně nad čističkou vody vodárenské společnosti West Virginia American Water.
"Vyzýváme obyvatele postižených oblastí, aby nepili vodu z vodovodu a nepoužívali ji ani k vaření, praní a mytí," uvedl Tomblin v prohlášení. Podle něj je možné používat vodu jen ke splachování na záchodě a k hašení požárů.

Podle místních médií se na mnoha místech začaly tvořit fronty lidí, kteří nakupovali vodu v lahvích. Guvernér oznámil, že místní Národní garda a úřady státu spolupracují na dodávkách vody pro postižené oblasti. Uzavřeny byly i všechny restaurace a školy, které odebírají vodu z čističky, do níž se chemikálie dostala.

Charlestonská čistička, která je největší ve státě, dodává vodu do asi 100.000 domácností a firem, tedy asi 300.000 lidí. Podle manažerky vodárenské společnosti Laury Jordanové chemikálie unikla z továrny Freedom Industries, která vyrábí chemikálie pro těžební a ocelářský průmysl.

Jordanová řekla, že chemikálie by mohla dráždit oči a kůži. Podle místních médií není zatím jasné, jak velké množství chemikálie se do řeky dostalo. Zatím nejsou zprávy o tom, že by někdo kvůli úniku měl zdravotní potíže.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů