Úterý, 30. dubna 2024

Územní RozVerky Ekologického institutu Veronica

Územní RozVerky Ekologického institutu Veronica

Brňané, vyjádřete se k aktualizaci stávajícího územního plánu!

Brněnská radnice očekává do 11. 2. 2014 připomínky veřejnosti k finální verzi aktualizace územního plánu. Tento rozsáhlý dokument obsahuje řadu změn, které umožňují zástavbu zeleně - od parků přes silniční zeleň až po lesoparky, zábor vnitrobloků pro parkoviště, zábor stromořadí a zeleně pro parkování dopravy, instalaci megaboardů do 50 metrů od obydlí a frekventovaných komunikací atd. Seznamte se k nejproblematičtějšími částmi aktualizace, vyberte si z nabízených připomínek anebo zpracujte připomínku vlastní. Máte-li trvalé bydliště v Brně, je vhodné připomínku vytisknout a poslat poštou nebo osobně doručit na podatelnu Magistrátu města Brna.
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna - co s obojživelníkem v zimě?

Ve sklepě se usídlil skokan hnědý, jak mu můžeme pomoci? Pokud existuje z (takto žábou vybraného) zimoviště cesta ven, tak není třeba dělat vůbec nic, jen tyto spolu-obyvatele po dobu zimy tolerovat. Pokud je sklep (či jiná prostora) pro obojživelníky pastí, ze které se nemohou dostat, je třeba přistoupit k umělému zimování. Jedince je třeba umístit do velké nádoby, do většího plastového boxu (s dírkami ve stropu), vyplněného vlhkým substrátem s dřevěnou štěpkou, mechem a zbytky stromové kůry. Nádoby musí být umístěny tam, kde se teplota při mrazivých dnech pohybuje jen lehce pod nulou. Nejlépe ovšem do tmavého sklepa s teplotou 4-8 oC.
Více informací naleznete zde.

Co dělá v teplé zimě naše ptactvo?

Letošní podivně teplá zima se stále v přírodě projevuje. Je možné slyšet zpívat kosy, sýkory koňadry, v lesích naplno drozdy brávníky, volají žluny a bubnují strakapoudi.18. - 19. ledna proběhlo i u nás mezinárodní sčítání vodních ptáků a zdá se, že jejich početnost je spíše jarní. Ale i severské druhy se přece jen objevily. Na Nových Mlýnech je nezvykle mnoho hoholů a zejména poláků kaholek, severských hus běločelých je ale jen méně, mezi nimi však opět několik bernešek rudokrkých. Brněnští zimní havrani nocují sice opět u Židlochovic, ale do Brna jich zalétá celkem málo a hlavně zde nemají odpolední tradiční shromaždiště před odletem na nocování. Uvidí se, co s tím vším udělá přicházející ochlazení.

Ekotipy - kompostuji, kompostuješ, kompostujeme

Ekoporadkyně Pavla používá doma vermikompostér. Do něj hází všechny bio-odpady. Žížaly žijící v kompostéru organické zbytky konzumují a vytváří voňavý nadýchaný kompost a tzv. žížalí čaj. Kompost pak Pavla přidává k půdě do květináčů a zředěným žížalím čajem přihnojuje. Krom toho nemusí už tak často chodit s košem, jelikož po základním vytřídění plastů, hliníku, papíru, konzerv, tetrapaku a drobného nebezpečného odpadu jí už téměř žádný další nezbude.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů