Úterý, 30. dubna 2024

Novelu připravenou MPO, která reaguje na spekulace některých obchodníků ohledně úhrady OZE, schválila vláda

Cenu hradí konečný zákazník obchodníkovi spolu s cenou elektřiny a souvisejících služeb a ten jí prostřednictvím distributora předává Operátorovi trhu s elektřinou.

Novelu připravenou MPO, která reaguje na spekulace některých obchodníků ohledně úhrady OZE, schválila vláda

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY DNE 22. LEDNA 2014 PROJEDNALA A SCHVÁLILA NOVELU ZÁKONA Č. 165/2012 SB. O PODPOROVANÝCH ZDROJÍCH ENERGIE, KTEROU PŘIPRAVILO MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU. NOVELA UPŘESŇUJE ZPŮSOB VÝBĚRU CENY NA ÚHRADU OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ, KTEROU PODLE ZÁKONA JSOU POVINNI PLATIT VŠICHNI SPOTŘEBITELÉ SPOLU S CENOU ELEKTŘINY A DALŠÍCH SOUVISEJÍCÍCH SLUŽEB.

Tuto cenu hradí konečný zákazník obchodníkovi spolu s cenou elektřiny a souvisejících služeb a ten jí prostřednictvím distributora předává Operátorovi trhu s elektřinou. Operátor trhu pak z výnosů spolu s dotacemi ze státního rozpočtu hradí podporu obnovitelných zdrojů energie jejím výrobcům. Jedná se o technickou novelu, která odstraňuje výkladové pochybnosti. Ty se objevily na podzim loňského roku po přijetí předchozí úpravy. Jejím cílem bylo snížení konečné ceny elektřiny pro spotřebitele tím, že snížila právě cenu na úhradu vícenákladů na obnovitelné zdroje.

Krátce po vstupu novely v účinnost se objevily spekulace některých obchodníků, jak využít pochybnosti v právním výkladu a neúčtovat tuto cenu zákazníkům. To by mohlo být využito v konkurenčním boji a ve svém konečném důsledku by poškodilo právě tyto zákazníky, protože by pak kromě platby svému dodavateli museli uhradit dodatečně ještě nevybranou cenu. "Hovořit o narychlo připravené novele je projevem neznalosti. Až na výjimky obchodníci nemají pochybnosti a platby budou vybírat," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

Předchozí novelu připravila ještě vláda premiéra Nečase a po řádném, měsíc trvajícím připomínkovém řízení, ji schválila již Rusnokova vláda a předchozí sněmovna ji schválila jako jeden z posledních bodů před svým rozpuštěním. Problém s výběrem poplatků nikdo z desítek připomínkových a schvalujících míst neuplatnil včetně Legislativní rady vlády, jejíž stanovisko bylo součástí předloženého návrhu. "Žádný zmatek ve výběru doposud nezpůsobila, nicméně dlouhodobé ponechání pochybností by mohlo problémy ve výběru způsobit. Aby se předešlo spekulacím a možným budoucím rizikům, připravilo ministerstvo novelu upřesňující postup výběru," doplnil náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

MPO jako gestor zákona zveřejnilo právní stanovisko k této problematice již v listopadu loňského roku a považuje ho s ohledem na další ustanovení zákona i původní ustanovení za jasné. Upřesnění ve schválené novele tedy má zejména omezit prostor pro případné spekulace a zabránit nejistotě vyplývající z možných sporů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů