Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo zemědělství vydalo publikaci k možnostem energetického využití biomasy

Na konci loňského roku MZe vydalo publikaci "Možnosti energetického využití biomasy", která vznikla jako doplněk vládou ČR schváleného Akčního plánu pro biomasu v ČR na období 2012 - 2020 (dále APB), jehož cílem bylo především vymezit vhodná opatření a principy, která pomohou k efektivnímu a účelnému využití energetického potenciálu biomasy.

Ministerstvo zemědělství vydalo publikaci k možnostem energetického využití biomasy


Biomasa v dnešní době hraje významnou roli nejen v oblasti zemědělství, ale i v oblasti energetiky. Přínosy biomasy v zemědělské oblasti jsou nejen diverzifikace zemědělského hospodaření, ale také příspěvek k rozvoji biodiverzity české krajiny a rovněž harmonizace s půdoochrannými a protipovodňovými opatřeními. V energetice její využívání představuje významný a rozvíjející se obor hospodářské činnosti i přes to, že vyrobený objem energie z biomasy nemůže konkurovat primárním zdrojům. Vedle energetického přínosu biomasy pro diverzifikaci a změnu energetického mixu české energetiky lze spatřovat přínos využívání biomasy především v lokální energetické soběstačnosti, v pozitivním vlivu na zaměstnanost, v rozvoji lokální ekonomiky, ale také i z hlediska environmentálního.

Cílem této publikace bylo vytvořit souhrn APB a přiblížit možnosti energetického využití biomasy široké veřejnosti. Tento materiál přináší ukázky opatření navrhovaných v APB v praxi ze tří nejdůležitějších pohledů, a to z pohledu zemědělce, obce a běžné domácnosti. Publikace se dále snaží usnadnit jednotlivým subjektům orientaci v legislativních postupech, povolovacích procesech a shrnuje možná energetická využití, která biomasa nabízí. Materiál zároveň obsahuje informace o konkrétních realizovaných projektech a další užitečné informace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů