Úterý, 16. dubna 2024

Bioplynu se má vrátit podpora, regulátor je proti

Bioplynu se má vrátit podpora, regulátor je proti

Autorem návrhu zákona je poslanec za ANO 2011 Faltýnek z Agrofertu. Díky příliš velké podpoře vznikaly stanice, které ani nevyužívaly odpady.

Za podporu bioplynu zaplatili v loňském roce čeští spotřebitelé 6,4 miliardy korun. A pokud projde návrh poslance za ANO 2011 Jaroslava Faltýnka, tento účet by mohl ještě vzrůst. Jeho návrh totiž počítá s obnovením podpory pro bioplynové stanice s výkonem do 550 kilowattů.

"Hlavním důvodem je podpora zaměstnanosti, protože v živočišné výrobě došlo v Česku k největšímu propadu výroby, a tím i zaměstnanosti a právě synergie s malou bioplynovou stanicí může pomoci rozměr živočišné výroby udržet, nebo i rozšířit," řekl včera Faltýnek HN.

Jednání výboru se dnes zúčastní i zástupce Energetického regulačního úřadu, pod který určování výše podpory spadá. Ten se ale zatím k dotacím pro nové stanice staví spíše negativně. "Náš postoj zůstává konzistentní. Odmítáme jakoukoliv další podporu, která by zatížila spotřebitele elektřiny," říká HN šéfka ERÚ Alena Vitásková.

U Faltýnka ale může jít o významný střet zájmů. Poslanec je totiž zároveň i členem představenstva skupiny Agrofert, která sama osm bioplynových stanic již vlastní a jejíž dceřiná firma je i staví. Vlastníkem Agrofertu je pak Faltýnkův bývalý šéf, poslanecký kolega a čerstvý ministr financí Andrej Babiš, který se svým pozitivním vztahem k biopalivům nikdy netajil.

Faltýnek jakékoliv spojení ale odmítá a i podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky firma žádnou expanzi neplánuje. "Zvažujeme výstavbu maximálně jednoho až dvou projektů s omezenou kapacitou jako ekologický doplněk farem s živočišnou výrobou s cílem ekologizovat jejich provoz," říká.

Bioplynové stanice ale obecně až do letošního ledna, odkdy nové zdroje nedostávají od státu žádné peníze, nedostatkem dotací nikdy netrpěly. Dlouhé roky měly ceny garantované na více než 4000 korunách na megawatthodinu. Teprve loni klesly na 3550 korun.

Souběžně s tím ale dostávají i podporu na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla a některé projekty i dotaci na investici. "Do konce ledna bylo schváleno celkem 172 projektů za zhruba tři miliardy korun," říká mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. "Plánovaný rozpočet opatření na období je již vyčerpán," dodává.

I díky této politice vzrostlo množství elektřiny vyrobené v Česku z bioplynu za posledních deset let 55krát a Česká republika se tak dostala v rámci Evropské unie na páté místo.

Právě Vitásková již v minulosti varovala před velkým boomem bioplynových stanic, který prý Česku hrozil.

To ale podle Faltýnka v pozměňovacím návrhu řeší nové pravidlo, podle kterého musí být elektřina a teplo vyráběny minimálně z osmdesáti procent z biologicky rozložitelných odpadů a statkových hnojiv. Žádný zdroj nesmí mít zároveň výkon vyšší než 550 kilowattů.

"Na větší výkony nezajistí provozovatel ekonomicky substráty," říká Faltýnek. "Na základě odhadů u zemědělců a na základě zkušenosti z roku 2013 lze očekávat maximálně 20 bioplynových stanic ročně o průměrném výkonu 400 kW," říká.

Návrh na obnovení podpory a hlavně nastavení limitů s povděkem kvituje Jan Habart z oborového sdružení Biom: "Jen mohl ten návrh přijít před třemi lety, než se postavila spousta stanic využívajících jen kukuřici."


6,4 miliardy

Tolik v roce 2013 stála podpora bioplynových stanic. Jedná se o součet garantovaných výkupních cen, zelených bonusů a podpory kombinované výroby elektřiny a tepla.


BABIŠ MÁ JASNO
Andrej Babiš měl k bioplynu vždy blízko. Svědčí o tom i jeho příspěvek na sociální síti Twitter z poloviny loňského roku. Babišův Agrofert předloni koupil firmu Farmtec, která postavila více než 70 bioplynových stanic. Konec dotací jí ale loni snížil tržby o 600 milionů korun. I proto může být obnovení státní podpory pro Babiše i Faltýnka střetem zájmů.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů