Pátek, 19. dubna 2024

Volím fair trade, zavázali se zelení kandidáti do Europarlamentu

Volím fair trade, zavázali se zelení kandidáti do Europarlamentu

Strana zelených (SZ) podpořila celoevropskou kampaň Volím fair trade, kterou dnes odstartovaly nezisková organizace NaZemi a Ekumenická akademie Praha. Zelení jsou mezi prvními podporovateli kampaně, mají také nejvíc podpisů kandidátů ze všech politických stran. "Spravedlivý obchod" totiž pomáhá lidem v rozvojových zemích získat důstojnou práci za přiměřenou odměnu tak, aby útěk do Evropy nebyl jediným východiskem z jejich zoufalé situace.


Celkem 26 kandidátů a kandidátek zelených se v případě svého zvolení do Evropského parlamentu zavázalo prosazovat konkrétní kroky k rozvoji a podpoře fairtradového hnutí. Na celoevropské úrovni kampaň již podpořila také jednička Evropské strany zelených Ska Keller.


"Zapojením do kampaně Volím fair trade chceme jasně říct, že odmítáme výrobky, za nimiž stojí nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí. Spravedlivý obchod je vyzkoušená a úspěšná forma pomoci lidem v rozvojových zemích postavit se na vlastní nohy, aby pro ně útěk do Evropy nebyl jedinou cestou ze zoufalé bídy," uvedl Ondřej Liška, předseda SZ a jednička na kandidátce pro volby do Evropského parlamentu.


Zelení kandidáti si v Manifestu kampaně Volím fair trade kladou za cíl podporovat takovou ekonomiku a takové formy podnikání, ve kterých jsou na prvním místě lidé. Slíbili zasadit se o vznik silného evropského rámce, který zamezí zneužívání vyjednávací síly velkých firem v dodavatelských řetězcích, vytvářet podněty pro rozvoj trhu s fairtradovými výrobky nebo přijmout kroky k alternativní obchodní politice a k evropské strategii pro fair trade.


Kromě podpisu Manifestu se kandidáti zelených do kampaně Volím fair trade aktivně zapojí v rámci debat k tématům jako jsou Transatlantická dohoda o obchodu a investicích, odpovědnost a regulace korporací, lobbying, důstojná mzda, soudržnost evropské rozvojové a obchodní politiky nebo spravedlnost v mezinárodním obchodu. Kandidáti a kandidátky se budou také spolupodílet na organizaci Férové snídaně, která letos připadne na 10. května. Více informací naleznete na www.volimfairtrade.cz a na Facebooku kampaně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů