Úterý, 30. dubna 2024

Energetika - novinky

Energetika - novinky

Ondřej Liška: Všichni Putinovi muži

Nadcházející evropské volby jsou zásadnější, než se může z naší české zahrádky zdát. Evropská unie dnes stojí na křižovatce. Buďto bude schopná usilovat o společnou energetickou strategii a hlubší spolupráci v zahraniční a bezpečností politice, nebo se vydá směrem opačným - k dezintergaci a marginalizaci, cestou nacionalistických hnutí. Jednotlivé národní státy by pak ovšem neměly šanci významně ovlivňovat své vztahy s Ruskem či ekonomickými velmocemi jako Čína a USA. ..."

Stát daruje denně Pavlu Tykačovi 20 milionů korun
Četba pro všechny, kdo tvrdí, že před zavedením dotací pro obnovitelné zdroje fungoval volný trh.
Zatímco v Německu těžařské firmy platí státu za těžbu uhlí 12% z tržní ceny, v Česku je to směšných 1,5%.

Velký plán: 70 miliard na energeticky úsporné domy
Konečně rozumný návrh. Návratnost takových investic je prokazatelná.
Kavina vs.Sequens: Pro a proti těžbě uranu
Stát možná vsadí na skomírající uranový byznys. Jaká jsou pro a proti těžbě uranu? T. Pavlíček se ptá ředitele odboru surovinové a energetické bezpečnosti na MPO P. Kaviny a energetického konzultanta v občanském sdružení Calla E. Sequense.
The big apple embraces long duration energy storage
The CellCube batteries will supplement an automated demand response system developed for the 1.6 million square foot New York City office building by Lawrence Berkley National Laboratory. The project will demonstrate how the battery technology - capable of multi-hour and multi-megawatt energy storage - can enable commercial buildings to be "smarter" about how and when they use energy, and provide resiliency in times of need.
Elektrický převrat
Elektrické auto na cestu do práce vystačí s dojezdem, který by u benzínového spotřeboval nejvýš pětinu nádrže. Tuhle službu zvládne, dokonce s lepší akcelerací a dalšími jízdními vlastnostmi.
Je přitom jednodušší, a co je dnes drahé, bude brzy laciné. Elektronika dopadne jako všude jinde a přestane se do nákladů auta prakticky počítat. Baterie prožívají obrovský vývoj, stejně tak nabíjecí stanice. Čtyři kola, čtyři elektrické motory, nějaký ten čip, hromada baterek, volant a kisna, co je na tom? Kolik to může stát? A kolik by to stálo, kdyby se baterky prodávaly zvlášť?
Interview with RWE CEO
According to Terium, the distribution grids play a central role in the new energy system. "Through our network we will offer the intelligent solutions that the Energiewende needs", he said. As an example, he noted that much of the wind power produced in Germany is loaded onto the distribution networks rather than the high-voltage grid. "We have 300,000 renewable energy sources connected to our distribution grids in Germany. You cannot accommodate these flows with more copper. It requires handling with IT systems - with smart grids. That is another core competence of us."
Správný odkaz na rozhovor s Claudia Kemfert: V Německu se díky zelené energii rodí hospodářský zázrak

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů