Úterý, 19. března 2024

Úřady ve Francii omezí denní počet turistů mířících na Mont Blanc

Úřady ve Francii omezí denní počet turistů mířících na Mont Blanc

Francouzské úřady omezí od roku 2019 počet turistů, kteří se chtějí bez horského průvodce vydat na Mont Blanc takzvanou klasickou cestou z obce Saint-Gervais-les-Bains, jež je výchozím bodem této trasy. Důvodem je přelidněnost na nejvyšší hoře Evropy a s tím související častá neštěstí, zhoršování životního prostředí alpského velikána a také limitovaná kapacita ubytoven.

Nová pravidla se sice teprve upřesňují, již teď je ale podle francouzského tisku jisté, že povolení k výstupu dostane od léta příštího roku pouze 214 turistů denně. Alpinisté také patrně budou muset mít zajištěné ubytování.

"Je to logické - chceme, aby počet lidí mířících na Mont Blanc odpovídal počtu míst v ubytovacích zařízeních," uvedl Jean-Marc Peillex, starosta obce Saint-Gervais-les-Bains, kde začíná klasická cesta na 4810 metrů vysokou horu. Povolení má být podle Peillexe bezplatné.

Nejvyšší evropský vrchol se každoročně vydá zdolat zhruba 25.000 lidí. Výstup na horu úřady omezily už například v červenci během vlny veder kvůli tání ledu a padání kamenných bloků. V letošní sezoně se navíc na Mont Blancu stalo hodně nehod, což je podle deníku Le Monde dáno právě velkým množstvím turistů.

Peillex bojuje za kvóty pro alpinisty už od roku 2003. "Ten rok jsme se na vrchol vydali s prefektem regionu a přistáli jsme v poli exkrementů a moči," uvedl starosta. "Všechno, co po sobě turisté zanechají, sevře led, ten ale ve vedru roztál. Rozsah škod tak vyšel najevo v celé šíři. Někteří lidé nemají k přírodě úctu," dodal.

Mnohým turistům je podle něj všechno jedno. "Přijedou, aby vystoupili na Mont Blanc, a další alpinisty nerespektují," řekl Peillex. "Míváme tu čest se skupinami břídilů, kteří se strkají s ostatními nebo je urážejí, někteří průvodci byli dokonce napadeni. Na ubytovně Gouter byla ukradena lana. A posledně dokonce pár bot. Pro alpinistu, který o boty přišel, tak musela přiletět helikoptéra," uvedl starosta.

Na Mont Blanc vyrazí v sezoně každý den 300 až 400 turistů, z toho dvě třetiny bez horského průvodce. V 75 procentech případů je výchozím bodem alpinistů právě obec Saint-Gervais-les-Bains.

Na nových pravidlech se podle francouzských médií dohodly všechny zúčastněné strany - vysokohorské četnictvo, což jsou zvláštní četnické jednotky četnictva vycvičené pro vysokohorský terén, federace alpinistických klubů, prefektura Horního Savojska a sdružení průvodců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů