Sobota, 27. dubna 2024

Britská organizace hledá uchazeče o práci v Antarktidě, bude i sčítat tučňáky

Britská organizace hledá uchazeče o práci v Antarktidě, bude i sčítat tučňáky

Britská charitativní organizace zaměřená na ochranu kulturního dědictví inzeruje volná místa na Antarktidě. Úspěšní uchazeči se budou muset přizpůsobit téměř neustálému dennímu světlu i mrazivým teplotám a obejít se bez splachovacího záchodu či tekoucí vody. Mezi výhody zaměstnání ale patří dobrodružství, velryby i spousta tučňáků, nádherná krajina a možnost podpořit úsilí o ochranu přírody v jednom z nejodlehlejších koutů planety, napsal list The Guardian.

Organizace UK Antarctic Heritage Trust (UKAHT) uvedla, že hledá "vášnivé dobrodruhy připravené přijmout životní výzvu" na pracovní místa, která zahrnují správu muzea, pošty a obchodu se suvenýry, ale také sčítání tučňáků. Budou žít a pracovat na základně v Port Lockroy na ostrově Goudier, který je velký asi jako fotbalové hřiště.

Současnou vedoucí základny je 33letá porodní asistentka Bridie Martinová-Westová. "Blíží se konec našeho pobytu, ale stále tu máme to kouzlo, že se podíváme ven a vidíme stovky mláďat tučňáků, která jsou téměř úplně vylíhnutá, žasneme, když vidíme proplouvat keporkaky a plejtváky," popsala Martinová-Westová pět měsíců v jednom z nejizolovanějších pracovních prostředí na planetě. "Na jedné straně ostrova máme to nejmajestátnější pohoří a na druhé straně ledovec s ledovými krami. Je to opravdu syrová příroda a úžasně krásná," dodala.

Vaření je společné, což znamená, že jídlo je proměnlivé. Tým má podle Martinové-Westové štěstí, že je v něm vyučený cukrář, což znamená, že jedno jídlo může být rizoto z divokých hub a následuje flambovaný ananas.

Typický večer může zahrnovat sledování filmů, hraní stolních her nebo pokračování antarktické tradice, kdy lidé přednášejí formální prezentace na témata, o kterých něco vědí. "Je to taková milá činnost, jen se učit a vidět, jakou má někdo vášeň," uvedla Martinová-Westová. Všichni se podle ní dokázali přizpůsobit, včetně toho, že nemají splachovací záchody nebo tekoucí vodu.

Úspěšní uchazeči musí být "odolní, fyzicky zdatní, ekologicky uvědomělí" a připraveni na výzvu strávit pět měsíců tak daleko od domova, vedla šéfka charitativní organizace Camilla Nicholová.

Zájemci ze Spojeného království se na pozice mohou hlásit od pondělí, přičemž školení začne v srpnu před stáží, která se uskuteční od konce října nebo listopadu do března 2025. Předtím budou pohovory a výběrová řízení.

Úspěšní uchazeči podle Martinové-Westové nebudou zklamáni. "Byla to fantastická zkušenost. Je to velmi náročné, je to spousta práce, z níž některá je dost fyzická," řekla. Všichni na ostrově sdílejí malou ložnici s palandami, takže je obzvlášť důležité, aby spolu dobře vycházeli. "I to je součástí pohovoru, nejde jen o to, jaký jste jednotlivec, ale je vidět, jak fungujete jako tým," dodala Martinová-Westová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů