Sobota, 27. dubna 2024

V Botanické zahradě Praha kvetou jarní rostliny, nabídne návštěvy s kurátory

V Botanické zahradě Praha kvetou jarní rostliny, nabídne návštěvy s kurátory

Návštěvníci botanické zahrady v pražské Troji mohou v těchto dnech vidět první jarní květy sněženek, krokusů, ladoněk, narcisů nebo kosatců i kriticky ohrožený křivatec český pravý. Zároveň zahrada od 28. března nabídne opět komentované prohlídky s kurátory. Ty se konají vždy ve čtvrtek od 17:00. Rezervace není nutná a prohlídky jsou v ceně standardního vstupného. ČTK o tom informovala Botanická zahrada Praha v tiskové zprávě. Dospělí zaplatí za vstupenku do areálu 180 Kč, děti do 15 let 120 korun.

"V pátek 1. března začalo meteorologické jaro a u nás v botanické zahradě je toto krásné roční období opravdu patrné. S kvetoucími rostlinami se setkáte nejenom ve skleníku Fata Morgana," uvedl ředitel zahrady Bohumil Černý. Ve venkovních expozicích mohou zájemci spatřit pestrobarevné květy cibulovin a rozkvetla i řada keřů a stromů, jako jsou kaliny, vilíny, zlatice i japonské meruňky a višně. "Příchozí potěší první kvetoucí rododendrony nebo magnolie," doplnil Černý.

V oblasti expozice stráň, kde jsou zachované zbytky původní vegetace, se podle něj objevují žluté květy křivatce českého pravého. Jedná se o kriticky ohroženou cibulovinu, která je typická pro oblast Prahy a středních Čech.

Botanická zahrada pro návštěvníky připravila také komentované kurátorské prohlídky, které začnou 28. března. Jsou pravidelnou součástí programu pro veřejnost. Návštěvníci se v doprovodu kurátorů projdou areálem botanické zahrady a seznámí se s jednotlivými expozicemi a rostlinnými sbírkami. Při prvním kurátorském provázení si zájemci prohlédnou jarní byliny, další prohlídky přiblíží lidem palmy a cykasy či lesní trvalky a zaměří se i na skalničky, pokojové rostliny a sukulenty. Cena prohlídek je součástí standardního vstupného, podrobnosti mohou návštěvníci najít na webu zahrady.

Botanická zahrada byla založena v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15.000 druhů stromů a květin. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici svaté Kláry, kterou mohou zájemci navštívit každý den. Před 20 lety byl otevřen tropický skleník Fata Morgana, který je otevřený vždy v úterý až neděli.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů