Sobota, 27. dubna 2024

Den otevřených dveří proběhne na vodních nádržích Koryčany, Plumlov a Brno

Den otevřených dveří proběhne na vodních nádržích Koryčany, Plumlov a Brno

U příležitosti Světového dne vody uspořádá Povodí Moravy den otevřených dveří na přehradách Koryčany, Brno a Plumlov.

Zájemci mohou nahlédnout do vnitřních prostor přehrad v sobotu 23. března 2024.

Unikátní návštěva na vodárenské nádrži, kam běžně platí zákaz vstupu, hrdinný příběh hrázného Šikuly či nově zrekonstruované objekty na jedné z nejstarších přehradních nádrží u nás. I to všechno nabídne den otevřených dveří na vodních nádržích Koryčany, Brno a Plumlov. Tato tři vodní díla představí Povodí Moravy veřejnosti 23. března v rámci oslav Světového dne vody. Prohlídky s průvodcem začnou vždy v celou hodinu v čase od 9 do 14 hod.

V rámci Světového dne vody si připomínáme význam vody pro život na této planetě. Světový den vody byl poprvé vyhlášen valným shromážděním OSN v roce 1992, a to na základě alarmujících závěrů Mezinárodní konference o vodě a životním prostředí v Dublinu téhož roku. Tento den připadá na 22. března. Proto i Povodí Moravy zpřístupňuje významná vodní díla veřejnosti, aby si mohla uvědomit, že vodní zdroje jsou omezené, nenahraditelné, vyžadují zvýšenou ochranu a všichni s nimi musíme účelně hospodařit. V roce 2024 je hlavní mottem slogan ,,Voda pro mír", který poukazuje na skutečnost, že prosperita a mír jsou závislé na dostupnosti vodních zdrojů.

Vodní nádrž Koryčany

Parkovat je možné pod hrází před příjezdem do areálu Povodí Moravy. Sraz zájemců o prohlídku bude přímo na parkovišti u nové prodejny ryb. Prohlídka se zaměří na hráz a revizní štolu vodního díla.

Vodárenská nádrž Koryčany na toku Kyjovka se nachází asi kilometr východně nad obcí Koryčany. Nádrž byla postavena v padesátých letech minulého století, kdy se hledaly nové zdroje vody pro rozvíjející se průmysl. Do trvalého provozu bylo vodní dílo uvedeno v roce 1963. Nádrž je určena k akumulaci vody pro vodárenský odběr do skupinového vodovodu Kyjov, trvalé zajištění minimálního zůstatkového průtoku v období sucha a snížení povodňových průtoků. V prostoru podhrází vodárenské nádrže v místě stávajících rybochovných objektů byla v červnu 2021 dokončena rekonstrukce Rybochovného hospodářství Koryčany.

Vodní nádrž Brno

Sraz je před hrází nad schodišti u pravobřežního zavázání (směrem k přístavišti). Účastníci se seznámí s historií a technickým řešením vodního díla a navštíví místa, která jsou jinak pro veřejnost nepřístupná (strojovna spodní výpusti a revizní štola).

Brněnská přehrada neboli Prýgl je vodní dílo na Svratce. Vznikla vystavěním hráze na 56. říčním kilometru. Přehrada dříve sloužila jako zásobárna vody pro Brno (nyní se využívá vody z Vírské přehrady a vody z vrtů v Březové), k rekreaci a také jako zdroj elektrické energie. Betonová gravitační hráz je 120 metrů dlouhá a 23,5 metru vysoká.

Vodní nádrž Plumlov

Sraz zájemců bude na koruně hráze u ovládací věže.

Do trvalého provozu byla přehrada uvedena v roce 1936 a patří tak k nejstarším přehradám v celém povodí řeky Moravy. V letech 2009-2013 prošla svou první zásadní rekonstrukcí. Jejímu zahájení předcházelo vypuštění nádrže v roce 2009 a odtěžení sedimentů dna o objemu 236 000 m3. Další fáze rekonstrukce probíhala v letech 2021 a 2022, kdy došlo ke kompletní rekonstrukci přelivné zdi bezpečnostního přelivu, přespárování dlažby ve spadišti a na dně skluzu, kompletní rekonstrukci vývaru pod hrází, opravě opěrné paty a pravobřežního opevnění.

***

Vodní nádrže představují velmi důležitou součást infrastruktury naší země, věnujte prosím pozornost bezpečnostním opatřením!

Kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením bude platit zákaz fotografování a vstup bude povolen pouze s malými příručními zavazadly sloužícími k uložení osobních dokladů (cca 20 x 20 cm). Prosíme proto návštěvníky, aby si na prohlídku brali jen nejnutnější věci.

Průvodci podají výklad k jednotlivým zařízením a zodpoví případné dotazy. Během prohlídky je nutné dbát na vlastní bezpečnost a dodržovat pokyny pracovníků podniku. Návštěvníkům doporučujeme vhodnou obuv s neklouzavou podrážkou do vlhkého prostředí a vzhledem k nízkým teplotám v přístupových štolách i vhodné oblečení. Děti do 15 let věku se mohou prohlídek zúčastnit pouze s doprovodem dospělých. Průvodci mohou operativně přizpůsobovat intervaly prohlídek dle aktuální návštěvnosti.

www.pmo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů