Sobota, 27. dubna 2024

Méně světelného smogu, více hvězd nad Vídní

Méně světelného smogu, více hvězd nad Vídní

Vídeň již několik let modernizuje veřejné osvětlení a systematicky nahrazuje desetitisíce původních světelných zdrojů úspornými LED lampami. Nejnovější porovnání leteckých snímků z let 2016 a 2023 ukazuje, že výměna pouličního osvětlení vedla ke snížení světelného znečištění o 28 %.

Zkuste ve Vídni vzhlédnout k večerní obloze. Ještě před pár lety byste asi jako v každém větším městě, které se potýká se světelným znečištěním a umělým světlem, napočítali pravděpodobně jen pár jasných hvězd. Díky postupné modernizaci veřejného osvětlení se ale situace v rakouské metropoli v poslední době výrazně zlepšila a dívat se v noci na hvězdy je tak čím dál hezčím zážitkem. Dokazuje to nejnovější srovnání leteckých snímků pořízených v letech 2016 a 2023. Nové energeticky úsporné pouliční lampy s LED technologií podle vídeňského magistrátu snížily světelné znečištění o 28 %, úspora energie dosahuje až 60 %.

,,Přechod na moderní LED lampy je zásadním příspěvkem k našemu cíli být městem se vzorovým přístupem ke klimatu. Nejenže ušetříme až 60 % dosud spotřebovávané energie, ale také přispíváme k boji proti světelnému znečištění a k ochraně hmyzu a biodiverzity. To, že my Vídeňané navíc získáme jasnější hvězdnou oblohu, je vítaným vedlejším efektem," vysvětluje Ulli Sima, radní odpovědná za veřejné osvětlení.

Vídeň sází na pouliční osvětlení s konstrukcí na principu full-cut-off, tedy na plně cloněné světelné zdroje bez svítivosti do nežádoucích směrů, které nevyzařují žádné světlo přímo směrem k obloze. Tato svítidla zlepšují nejen viditelnost hvězd na noční obloze, ale mají pozitivní vliv i na životní prostředí. Příjemnější přímé světlo v teplejším odstínu chrání vídeňskou hmyzí populaci a přispívá k zachování biodiverzity. Moderní LED světla totiž přitahují až o 80 % méně hmyzu než předešlá osvětlovací zařízení.

V průběhu tzv. LED-ofenzivy město již nainstalovalo moderní světelnou technologii do více než 90 000 svítidel, celkem je jich ve Vídni na 164 000. Mezi lety 2017 a 2020 vyměnila vídeňská radnice světelné zdroje ve všech 50 000 závěsných svítidlech. Od roku 2021 město aktuálně pracuje na modernizaci 80 000 svítidel umístěných na stožárech. Poslední etapa modernizační ofenzivy spočívá ve výměně zdrojů světla v historických lampách v centru Vídně. Do roku 2026 má být optimalizace vídeňského pouličního osvětlení dokončena v plném rozsahu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů