Sobota, 27. dubna 2024

Hlavní město pokračuje v budování nabíječek pro elektromobily z lamp veřejného osvětlení

Hlavní město pokračuje v budování nabíječek pro elektromobily z lamp veřejného osvětlení

,,Zrychlujeme velmi důležitý projekt na podporu elektromobility v Praze. V uplynulém roce jsme dokončili 113 EVR lap a přibližně 244 stožárů a svítidel. Pro rok 2024 nyní plánujeme dalších 1026 stožárů a svítidel, z nichž bude 239 EVR lamp. Věřím, že i těmito kroky bude Praha schopna zajistit tolik potřebou infrastrukturu pro elektrické automobily," uvádí Michal Hroza, pražský radní pro infrastrukturu.

Podle středního scénáře Generelu rozvoje dobíjecí infrastruktury, který schválila Rada hl. m. Prahy 22. února 2021, se počítá s tím, že v roce 2030 bude v ulicích Prahy jezdit přibližně 180 tisíc elektromobilů. Zapotřebí je proto do té doby vybudovat ve městě alespoň 4 500 dobíjecích stanic.

V rámci tohoto projektu vznikají zmíněné EV-ready lampy, které je možné do budoucna osadit nabíjecími stanicemi pro elektromobily bez dalších významných finančních, technologických či časových překážek. V současnosti se jedná o jediný projekt hlavního města Prahy na výstavbu či přípravu nabíjecích stanic.

Nové lokality pro výstavbu EVR lamp jsou vybírány na základě potřeby obnovy distribuční soustavy pro maximální úsporu nákladů při výstavbě nabíjecí infrastruktury. Zároveň je veřejné osvětlení také modernizováno pro účely svícení.

http://www.praha.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů